Trelleborg

Ledande FP-politiker hoppar av

Trelleborg Artikeln publicerades

Folkpartiet i Trelleborg skakas av hårda interna strider. Under måndagens årsmöte valde fyra ledande medlemmar att avsluta sina uppdrag i partiet.

TRELLEBORG. Ordförande Lars Hemzelius och styrelseledamoten Bertil Larsson är missnöjda med att Bert Ekstrand blev förstanamn på listan inför höstens val. Fullmäktigeledamoten Christina Björklund går över till Centerpartiet medan styrelseledamoten Ulla Bengtsson, som också avslutar sitt uppdrag i kulturnämnden, inte vill motivera sitt avhopp.
– Mina skäl är strikt mentalhygieniska, säger hon och vill inte utveckla saken närmare.

Under årsmötet valdes Lars Hemzelius till ordförande det kommande året och Bertil Larsson till valledare. När det sedan var dags att välja personer till valsedeln lanserade Hemzelius och Larsson ett eget förslag där Lars Hemzelius toppade listan istället för Bert Ekstrand som var etta efter provvalet.

Årsmötet gick på provvalsresultatet och fastställde Bert Ekstrand som nummer ett. Då valde Lars Hemzelius och Bertil Larsson att tacka nej till sina poster i styrelsen och inte kandidera på listan. Båda menar att de inte kan arbeta vidare i partiet med Bert Ekstrand som gruppledare.
– Jag kan inte samarbeta med en gruppledare vars värdegrund jag inte delar, säger Lars Hemzelius.

Lars Hemzelius anser att Bert Ekstrand agerat fel vid två avgörande tillfällen. Det ena var i debatten om ensamkommande flyktingbarn, där Hemzelius menar att Bert Ekstrand inte tog tydlig ställning för ett mottagande. Det andra var när Ekstrand, och flera andra ur alliansen, i fullmäktige i november röstade på Sverigedemokraternas budgetförslag framför Socialdemokraternas av taktiska skäl.

Bert Ekstrand säger till TA att röstandet var just taktiskt, och att han annars aldrig skulle drömma om att rösta på Sverigedemokraterna. Vad gäller flyktingbarnen förnekar han att han skulle ha vacklat.
– Det var ju mitt förslag att vi redan nu skulle förbereda för flyktingbarnens ankomst istället för att starta en utredning, säger han.

Bertil Larsson anser att Bert Ekstrand ofta agerar "bromskloss" och lägger inte fram partiets förslag till alliansen i den utsträckning han borde. Även där anser Bert Ekstrand att han är felaktigt anklagad.

Bert Ekstrand medger att det varit oroligt i partiet ett tag, och han hade själv funderingar på att inte kandidera till valet i höst. Men till slut valde han ändå att ställa upp i ytterligare en mandatperiod.

Hans kollega i kommunfullmäktige, Christina Björklund, kommer framöver att representera centern. Men enligt henne själv har det inte med turbulensen inom Folkpartiet att göra.
– Jag delar inte partiets åsikt i kärnkraftsfrågan och det känns inte kul att inför en valrörelse representera ett parti som man inte sympatiserar med, säger hon.