Trelleborg

Lämmeltåg till sälspaning på Måkläppen

Måkläppen Artikeln publicerades
 Horder av sälspanare begav sig ut till Måkläppen i söndags.
Foto: Leif Brost
Horder av sälspanare begav sig ut till Måkläppen i söndags.

Det var ovanligt många besökare på Måkläppen i söndags, vilket störde golfspelarna. Men sälarna själva tog det piano.

Det till en början fenomenala vädret, sol och vindstilla, gjorde att horder av vandrare begav sig ut till sandreveln som blivit synonym med sälspaning. Med tanke på just sälarna är det endast tillåtet att gå ut på Måkläppen mellan den 1 november och 31 januari, och när nu tiden börjar rinna ut är det många som tar chansen till ett besök.

Leif Brost, som driver Bärnstensmuseet i Kämpinge, är ofta i trakterna på jakt efter bärnsten och stenåldersfynd. Trots sin rutin blev Leif Brost förvånad när han var ute i söndags.

– Det var mycket mer folk än vad det brukar vara. Man kan beskriva det som ett lämmeltåg, säger han.

Han förstår folks fascination för platsen, inte bara för sälarnas skull.

– Måkläppen är spektakulär eftersom den flyttar på sig, den har säkert rört sig 200-300 meter de senaste 50 åren. Och i går (söndag) var det verkligen en upplevelse, säger Leif Brost och beskriver att det närmast låg Skagenfärger över Måkläppen.

Ett problem när det blir så mycket folk som vill ut till sandreveln är att det kan störa golfarna när de ska slå sina slag. Dessutom blir parkeringen vid Falsterbo golfklubb snabbt full av Måkläppenvandrare.

Men sälarna bryr sig inte särskilt mycket om folksamlingar, berättar Jan-Åke Hillarp, tillsyningsman på Måkläppen och sälkännare.

– Tio personer stör lika mycket som 500. Så länge inte folk går ändra fram till dem så ligger de lugnt kvar, säger Jan-Åke Hillarp och berättar att han tillsammans med en grupp i lördags kunde komma så nära som tio-femton meter från fem knubbsälar.

– Det var fem kutar från i fjor. Om bara folk uppför sig på rätt sätt så kan man komma närmare och närmare efterhand som åren går. Ser man att sälarna är oroliga så ska man inte gå längre fram. Lyfter de huvudena så börjar man komma för nära, då kan de ge sig iväg. Då får man bara se dem i sjön, säger Jan-Åke Hillarp.

På söndag, den 28 januari, har Naturskyddsföreningen med Jan-Åke Hillarp som ciceron, sin årliga vandring till Måkläppen. Vem som helst är välkommen att delta i vandringen som startar klockan 9. Samling sker på parkeringen till Flommens golfklubb.