Trelleborg

Kyrkan kalkas om efter nära tio år

Trelleborg Artikeln publicerades

Snart är Östra Klagstorps kyrka kritvit igen. Eller kanske ska man säga kalkvit.

Sedan några veckor omges Östra Klagstorps kyrka av byggnadsställningar. Om en vecka ska hela kyrkan vara omkalkad.

– Det är en del av det årliga underhållet. Samtidigt har vi hamlat träden runt omkring kyrkan så det kommer att bli jättefint, säger Anette Åberg, kanslichef i Källstorps församling.

Sju personer arbetar varje dag vid kyrkan. Leif Nilsson från Tomelillafirman Bröderna Nilssons måleri uppskattar att det kommer att gå åt mellan 25 och 30 säckar med kalkcementsfärg. Varje säck rymmer 20 kilo.

– Det ska vara kalkcement, inte vanlig färg. Eftersom det är det som har använts förr måste man fortsätta med det, säger Leif Nilsson.

När de påbörjade arbetet för två veckor sedan var det upp emot tio år sedan kyrkan kalkades om senast och det fanns mycket alger på fasaden. Nu är snart hela byggnaden kritvit igen.

Leif Nilsson är van vid att fräscha upp kyrkor, det är nästan bara det som firman arbetar med. Nästa stopp för målarna är Hammarlöv kyrka.

Vid kyrkorenovering är den viktigaste regeln att inte ändra på något i utseendet.

– På 1960- och 70-talet kunde det gå för jäkligt till. Länsstyrelsen kontrollerade inte lika noga som idag och då kunde de måla med plastfärg, säger Leif Nilsson.

I källstorps församling finns 9 kyrkor och 20 övriga byggnader.