Trelleborg

Delar av den hittade kroppen saknades

Köpenhamn Artikeln publicerades
4 bilder
Foto:Mathias ÿgendal/Scanpix/TT

Köpenhamnspolisen gick på måndagseftermiddagen ut med att en kvinna hade hittats i vattnet utanför Amager.

Det var klockan 15.41 på måndagen som polisen fick larmet om liket i vattnet. Kroppen flöt i land i området Vestamager på den sydvästra sidan av ön Amager, som är en del av Köpenhamn, som vetter mot Kögebukten. Där ute på vattnet har ett omfattande sökarbete pågått i dagar efter den saknade svenska journalisten Kim Wall.

Fyndplatsen ligger inte heller långt ifrån den plats där ubåten sjönk och ubåtsägaren Peter Madsen räddades den 11 augusti. Ett större område spärrades och både poliser och räddningstjänst var närvarande.

Der var en cyklist som upptäckte kroppen i vattnet och larmade polisen. Polisen berättade på en presskonferens som hölls på måndagskvällen att delar av kroppen saknades. Liket som hittades i vattnet var en torso, en kropp utan armar, ben och huvud.

Kroppen har förts till Rigshospitalets rättsenhet i Köpenhamn, där en snabbundersökning kommer att genomföras, rapporterar SVT.

Enligt BT.dk har polisen spärrat av ett stort område vid Klydesøen på Västamager, i samma område där Peter Madsen räddades från den sjunkande ubåten Nautilus. Vid häktningsförhandlingen berättade ubåtsägaren Peter Madsen att han har "begravt" Kim Wall till sjöss.

Det var Jens Møller Jensen, chef för Köpenhamnspolisens sektion för grova brott, som höll i pressträffen på måndagen.

Han meddelade att torson hittades två kilometer från Öresundsbron. Om det rör sig om Kim Wall vet man inte. Kroppen kommer att obduceras.

– Vi har hittat en kropp som legat i vattnet en tid, säger Jens Møller.

Exakt hur länge kunde polisen inte svara på.

I väntan på besked om kroppen kommer polisen att fortsätta sin sökning, både på svenskt och danskt vatten. Även den danska flottan ingår i insatsen.

– Vi har ett lik nu och det är det vi arbetar utifrån, säger polischefen Jens Møller. Fyndet av kroppen gjordes av en privatperson. Om det är den saknade Kim Wall kommer hennes anhöriga att underrättas före pressen, säger polischefen.

– Vi har funnit en kropp som har legat i vattnet en tid. Nu måste vi identifiera den personen. Det är för tidigt att säga hur lång tid en identifiering av kroppen kommer att ta, säger Jens Møller.

Tidigare i dag framkom det att Madsen vid häktningsförhandlingen den 12 augusti uppgett att han "begravt" Wall till sjöss efter en olycka ombord.

"Det är med sorg och bestörtning som vi mottagit beskedet om en kollegas död. Våra tankar är med Kim Walls familj", säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i en skriftlig kommentar.

Köpenhamnspolisen tror att någon form av uppdatering rörande utredningsläget kan lämnas redan under tisdagen.

Tidigare liverapportering: