Trelleborg

Kursen hjälpte Nicole att fånga drömmen

Trelleborg Artikeln publicerades

Om man är arbetslös och saknar fullständiga betyg kan livet te sig hopplöst. En nystart kan vara att gå folkhögskolans studiemotiverande kurs. För Nicole Lindholm från Trelleborg var kursen första steget till att förverkliga en dröm.

Nicole Lindholm har alltid velat bli florist, men kände inte direkt för att plugga. Men efter tolv veckor på den studiemotiverande kursen på Östra Grevie folkhögskola hade hon fått tillbaka suget.

– Jag blev arbetslös och kände mig rätt så värdelös. Men efter kursen så började jag på den allmänna linjen i Östra Grevie. Och nu har jag börjat plugga till florist i Oxie, säger Nicole Lindholm.

Den 3 september börjar en ny kull arbetslösa ungdomar den studiemotiverande kursen på Östra Grevie folkhögskola. Kursen har funnits i några år under olika namn och drivs av Folkbildningsrådet i samarbete med landets arbetsförmedlingar. Den vänder sig till ungdomar mellan 18 och 25 år som är inskrivna på arbetsförmedlingen och saknar fullständiga gymnasiebetyg. På kursen erbjuds bland annat gruppövningar, föreläsningar, träffar med potentiella arbetsgivare och hjälp med att skriva CV.

I Östra Grevie har ett hundratal ungdomar från Vellinge och Trelleborgs kommuner gått kursen, uppskattar projektledaren Kalle Bjelkefelt.

– En del har gått vidare till utbildningar, andra har vi hjälpt med jobb och referenser och en del har gått tillbaka till arbetslöshet, säger Kalle Bjelkefelt.

Även om det sistnämnda blir fallet så tror ändå Kalle Bjelkefelt att kursen är nyttig. Deltagarna känner sig mer motiverade och peppade efteråt.

– Även om man inte hittar ett jobb eller en utbildning så får man en idé om vad man vill göra. Och vi kan hjälpa till att få ungdomarna att samla ihop sig och ta tag i sina mål och drömmar, säger Kalle Bjelkefelt.

På kursen som börjar i nästa vecka är 15 ungdomar inskrivna i en grupp men man hoppas kunna starta ytterligare en. Ändå känns det som att man skulle kunna ta emot ännu fler, underlaget är stort.

– Det visar att vi verkligen behöver komma ut med information om de här kurserna, säger Kalle Bjelkefelt.

Nicole Lindholm tycker att informationen från Arbetsförmedlingen om den studiemotiverande kursen kunde varit bättre. Själv fick hon ligga i en hel del innan det alternativet presenterades för henne. Nu vill hon rekommendera kursen till andra.

– Innan jag började kursen oroade jag mig ganska mycket för framtiden men lärarna här hjälpte mig. Jag hade nog aldrig börjat plugga om jag inte hamnat på den här kursen, säger hon.