Trelleborg

Kryssningsfartyget M/S Artania välkomnades med Abba-medley

Trelleborg Artikeln publicerades
Dirigenten Johan Rufelt leder både Trelleborgs och Söderslätts Musikkår i ett musikaliskt välkomnande av kryssaren M/S Artania.
Foto: Cecilia Kronvall
Dirigenten Johan Rufelt leder både Trelleborgs och Söderslätts Musikkår i ett musikaliskt välkomnande av kryssaren M/S Artania.

Strax efter halv elva på måndagsförmiddagen anlände den tyska kryssaren M/S Artania till Trelleborgs hamn. Både Trelleborgs och Söderslätts Musikkår samt vikingar från Trelleborgen stod redo att välkomna passagerarna.

Det var blåsigt men regnfritt när kryssaren M/S Artania anlände till Trelleborg på måndagsförmiddagen. Fartyget lade till till vid färjeläge 10 strax efter klockan 10.30. Både Trelleborgs och Söderslätts musikkår, under ledning av dirigenten Johan Rufelt, välkomnande passagerarna med musik och i programmet ingick förstås ett Abba-medley. På kajen vajade Sveriges, Tysklands och den Europeiska Unionens flagga på varsin flaggstång ovanför fyra utställda palmer. Längs relingen och på fartygets många små balkonger stod passagerarna uppradade. Några av dem klappade och dansade glatt till Abbas ”Dancing Queen”.

Kryssningsfartyget gjorde ett besök i Trelleborg senast för två år sedan, sommaren 2017. Det var då premiärbesök för ett kryssningsfartyg i Trelleborgs hamn.

Egentligen skulle ett annat fartyg, M/S Albatross, ha kommit till Trelleborg i fredags. Men befälhavaren för det fartyget valde några dagar före att ställa in besöket.

Peter och Christiane Augustin från Tyskland var några av de första att kliva i land från M/S Artania under måndagen.

– Det har varit en kall och blåsig resa, säger Christiane Augustin.

– Vi har rest i 15 dagar, fyller Peter Augustin i.

Passagerarna Peter och Christiane Augustin från Tyskland är redo att utforska Trelleborg.
Foto: Cecilia Kronvall
Passagerarna Peter och Christiane Augustin från Tyskland är redo att utforska Trelleborg.

Paret har varit i Stockholm tidigare men aldrig i Trelleborg. De var dock utrustade med en utskriven karta och var pigga på att utforska staden innan fartyget går vidare mot sista stoppet i Kiel i morgon. På kajen stod bussar uppradade och redo att transportera passagerare in till stan.

Fartyget har angett att det kommer att stanna i hamnen fram till i kväll. Under dagen kommer det bland annat gå att åka ut till läge 10 där fartyget ska ligga förtöjt. Mellan 12-18 går det, enligt kommunen, turer med Palmbussen ut till färjeläget. Bussen stannar på hållplats F på Trelleborg C med jämna intervaller.