Trelleborg

Kritik trots mycket nöjd patient

Trelleborg Artikeln publicerades

Trots att patienten, en kvinna i 65-årsåldern, var mycket nöjd med vården får ambulanssjukvården i Trelleborg kritik av socialstyrelsen.

Det var förra hösten som en kvinna i Trelleborg drabbades av att en opererad höftled hoppade ur led, eller luxerat som det heter inom medicinen. Ambulansen kom och hämtade henne för att köra in kvinnan till Malmö, men eftersom personalen strax skulle sluta sitt skift körde man inom ambulansstationen för att byta personal.

Ambulanspersonalen som började sitt skift beslöt att försöka få leden rätt igen, eller på medicinspråk, reponera höften. Kvinnan fick läkemedel och höften drogs rätt. Istället för att köra till Malmö kördes kvinnan till lasarettet i Trelleborg, där man via röntgen kunde konstatera att höftleden låg rätt igen.

Patienten var mycket nöjd med handläggningen, konstaterar socialstyrelsen som ändå för fram en hel del kritik.

Bland annat handlar det om att ambulanspersonalen inte ska vrida höften rätt igen utan att först ha fått en korrekt diagnos på sjukhus, att det inte är tillåtet att byta personal medan man har en patient i ambulansen och att kvinnan har fått läkemedel på ett alltför okontrollerat sätt.

Risken för komplikationer blev större än om kvinnan fått vänta på behandlingen på grund av transporten till sjukhuset, menar socialstyrelsen. Sjuksköterskan som vred höften rätt får kritik, men några ytterligare åtgärder blir det inte.