Annons

Kött – en fråga i hästväg

Mer häst på matbordet. Det är Hästnäringens nationella stiftelse recept för att öka slakten och minska importen av hästkött. – Jag önskar att fler slakterier kunde ta emot hästar, säger Carina Jeppsson på Brosjödals ridskola.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2012
Känslig fråga. Carina Jeppson på Brosjödals ridskola tycker att det är ett bra alternativ att lämna hästar till slakt i stället för destruktion. Hon får dock inte medhåll av sina elever. "Hästen är människans bästa vän och förtjänar ett värdigt avslut", säger Carina Jeppsson.
Känslig fråga. Carina Jeppson på Brosjödals ridskola tycker att det är ett bra alternativ att lämna hästar till slakt i stället för destruktion. Hon får dock inte medhåll av sina elever. "Hästen är människans bästa vän och förtjänar ett värdigt avslut", säger Carina Jeppsson.Foto: Ita Jablonska
Skulle du kunna äta häst? Tuva Schyllert, 9, Trelleborg – Nej, jag tycker synd om hästarna och tror inte att de skulle smaka så gott.
Skulle du kunna äta häst? Tuva Schyllert, 9, Trelleborg – Nej, jag tycker synd om hästarna och tror inte att de skulle smaka så gott.Foto: Ita Jablonska
Skulle du kunna äta hästkött? Johanna Dahlberg, 14, Trelleborg Nej, för det är ett husdjur som vi har en relation till. Det skulle vara samma som att äta hund.
Skulle du kunna äta hästkött? Johanna Dahlberg, 14, Trelleborg Nej, för det är ett husdjur som vi har en relation till. Det skulle vara samma som att äta hund.Foto: Ita Jablonska
Skulle du kunna äta hästkött? Felicia Berg, 14, Trelleborg – Bara i yttersta fall. Om alternativet hade varit att svälta hade jag inte haft något val.
Skulle du kunna äta hästkött? Felicia Berg, 14, Trelleborg – Bara i yttersta fall. Om alternativet hade varit att svälta hade jag inte haft något val.Foto: Ita Jablonska
Skulle du kunna äta hästkött? Emilia Liljegren, 8, Trelleborg – Nej, jag gillar inte hästkött - fast jag har aldrig smakat det.
Skulle du kunna äta hästkött? Emilia Liljegren, 8, Trelleborg – Nej, jag gillar inte hästkött - fast jag har aldrig smakat det.Foto: Ita Jablonska

Allt färre svenska hästar går till slakt – ändå importerade Sverige i fjor 360 ton hästkött för att tillgodose marknaden. Nu har Hästnäringens nationella stiftelse startat projektet Hästliv för att informera hästägare om möjligheten att låta deras älsklingar bli mat i stället för att brännas.

– Slakt ger hästen ett värdigare avslut på livet, säger Carina Jeppsson Brosjödals ridskola.

Annons

Två av ridskolans hästar har det senaste året lämnat jordelivet – båda har gått till destruktion.

– Problemet är att det bara finns ett slakteri i närheten som kan ta emot hästar. Det är ett litet företag och man måste planera slakten långt i förväg.

Något som ställer till det om hästen akut måste avsluta sina dagar.

– Det är inte heller humant att transportera dem längre sträckor till ett annat slakteri.

Ägaren till Sydslättens ridskola i Anderslöv kan liksom Carina Jeppsson gott tänka sig häst på tallriken.

Ridskolan har dock inte lämnat några av sina djur till slakt.

– Jag älskar hästar men har inga problem med att de blir livsmedel. Jag tycker att det är ett enormt slöseri att köttet inte används, säger Mia Sten.

En annan aspekt är priset. Att avliva och lämna hästen till destruktion kostar runt 5 000 kronor. Vid slakt tjänar ägaren i stället cirka 1 200 kronor för köttet.

– Genom projektet vill vi lyfta fram slakt som ett bra alternativ, både praktiskt och ekonomiskt. Samtidigt vill vi öka intresset hos konsumenterna, säger projektledare Karolina Thorell på Hästnäringens nationella stiftelse.

Häst som livsmedel är ett känsligt ämne som nu ska avdramatiseras.

– Hästkött är väldigt likt nötkött fast lite magrare. Jag tycker det är svårt att smaka någon skillnad, säger Karolina Thorell.

Sanna Wahanta
Ita Jablonska
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons