Trelleborg

Konstkupp i helgen

Trelleborg Artikeln publicerades

Fräcka tjuvar stal i helgen två tavlor från en utställning på Köpmansmagasinet.

Någon gång under helgen passade en eller flera tjuvar på att stjäla två tavlor som var upphängda på Köpmansmagasinets andra våning, där en utställning med enbart Söderslättskonstnärer visades.

– Vi vet inte exakt när de försvann. Den senaste kända observationen är vid 17-tiden på fredagen, säger Ulla-Kersti Carlsson, vice ordförande i Samkultur, som ansvarar för en annan utställning på första våningen.

Hon tycker att det är tråkigt att stölden kunnat ske när det varit så mycket folk i rörelse. Även konstnären bakom verken, Kamilla Hansson, blev förvånad över stölden.

– Oerhört tråkigt, speciellt för den konstförening som redan köpt tavlorna. Det var första gången verken ställdes ut och sen händer det här, säger hon.

Tavlorna som stals föreställer sniglar. Den ene har ett äggskal på ryggen och den andre ett bananskal.

– De är målade i akryl och skapades egentligen för en påskutställning. Det var därför jag körde på ett skaltema. Jag målar mest sniglar, grodor och fjärilar. Det har att göra med när barnen var små och det inte gick att åka runt en massa. Då fick jag hitta motiv på nära håll, säger Kamilla Hansson.

Namnen på tavlorna står på baksidan. Den ena heter "Skal som skal" och den andre "Reklameras".

Stölden innebär att Kamilla Hansson kan sälla sig till en skara konstnärer som fått sina verk stulna. Och det är inte vem som helst som är med i denna exklusiva "klubb". Picasso, da Vinci, Munch, Zorn, van Gogh och Monet är några av de mer kända namnen.

– Jag sa till min man att jag kanske ska känna mig smickrad att folk tycker så mycket om min konst att de till och med sjunker så lågt att de stjäl den. Jag hoppas att tavlorna kommer tillrätta igen, säger hon.

Bilderna av tavlorna sprids nu via Facebook i hopp om att någon ska känna igen dem.

– De är båda helt unika, säger Kamilla Hansson.