Annons

Konjunkturen upp för ekonomiprogram

Det är hausse på Söderslättsgymnasiets ekonomiprogram. I höst har 66 elever börjat plugga på ekonomiprogrammet, en tredubbling på två år.
Trelleborg • Publicerad 1 oktober 2013
Fanny Nyström, Simom Krugly, Kristoffer Lindstrii och Irma Mehnedovic är alla färska gymnasister. Det var bland annat bredden på utbildningen som fick dem att välja ekonomprogrammet.
Fanny Nyström, Simom Krugly, Kristoffer Lindstrii och Irma Mehnedovic är alla färska gymnasister. Det var bland annat bredden på utbildningen som fick dem att välja ekonomprogrammet.Foto: Foto: Tomas Nyberg
Anders Wramnell, rektor ekonomiprogrammet.
Anders Wramnell, rektor ekonomiprogrammet.Foto: Foto: Tomas Nyberg

– Just nu har vi också nio elever i kö. Det är ett jäkla sug, säger Anders Wramnell, rektor på Ekonomiprogrammet.

Tidigare har många elever vänt sig till andra skolor, framförallt Sundsgymnasiet i Vellinge, för att läsa ekonomi. Men nu har trenden vänt. Bara ett tiotal Trelleborgselever har i höst börjat läsa ekonomi i andra kommuner, jämfört med ett 30-tal för två år sedan.

Annons

– Jag tycker att det är frukten av ett hårt arbete. Vi har byggt upp vår kompetens under lång tid och jobbat hårt med marknadsföring. Vi har också ett nära samarbete med näringslivet, till exempel Trelleborg AB, säger Anders Wramnell.

Irma Mehnedovic, Fanny Nyström, Kristoffer Lindstrii och Simon Krugly är alla från Trelleborg. De är förstaårselever på ekonomiprogrammet och har gått på skolan i en dryg månad. För dem var ekonomiprogrammet på Söderslättsgymnasiet ett ganska enkelt val.

– Det är en bra skola med ett gott rykte. Och så kan man börja jobba direkt efteråt, om man vill, eller plugga vidare, säger Kristoffer Lindstrii som funderar på att bli nationalekonom.

Att de fyra valde Söderslättsgymnasiet hade en del med marknadsföringen att göra. När de var runt och tittade på olika skolor, och besökte utbildningsmässor så gjorde skolan ett gott intryck.

– På andra skolor verkade man inte lika engagerad som här, säger Fanny Nyström.

Irma Mehnedovic funderade ett tag på Heleneholmsgymnasiet i Malmö.

– Men jag orkar inte pendla, nu har jag jättenära till skolan.

Fast eleverna bara gått några veckor har de redan fått känna på grunderna i företagsekonomi, till exempel budget och redovisning. Än är det lite för tidigt för dem att veta vilket yrke de vill satsa på i framtiden, men Simon Krugly har siktet inställt åt ett visst håll.

– Min pappa har eget företag och jag vill börja med att jobba med honom. Sedan vill jag starta eget. Jag tycker om att ha ansvar och jobba med något jag själv vill, säger han.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons