Trelleborg

Kommunen rustar inför höga temperaturer

Trelleborg Artikeln publicerades
Höga temperaturer väntas i veckan, enligt SMHI.
Foto: Michael Ståhl
Höga temperaturer väntas i veckan, enligt SMHI.

Enligt SMHI kan temperaturen i sydvästra Skåne nå upp emot 30 grader denna veckan. Kommunens hemsida kommer att uppdateras med information och tips till allmänheten, meddelar Trelleborgs kommuns säkerhetschefen Malin Ekblad.

SMHI har meddelat att det under måndagen, tisdagen och onsdagen denna vecka kan det bli upp till 30 grader varmt i de södra delarna av landet. Malin Ekblad säger att kommunens räddningstjänst håller på att förbereda information som ska gå ut under måndagen.

– Det vi gör i en sådan här situation är att vi informerar. Vi kommer att gå ut med information både till kommunens olika förvaltningar, men också till allmänheten. Det kommer att finnas information, råd och tips på kommunens hemsida, säger Malin Ekblad.

– En sak som är viktig är att dricka mycket vatten, tillägger hon.

Miljöavdelningen på Trelleborgs kommun ansvarar för att det inte blir för varmt på förskolor, äldreboenden och LSS boenden.

– Vid hög värme ser vi oftast till att det finns åtminstone ett rum med airconditioning på varje äldre- och LSS-boende och på varje förskola. Vi kräver inte att det finns AC på varje rum men att det finns någonstans dit de boende kan gå för att svalka sig, säger Rima Dauod, miljöchef på Trelleborgs kommun.

Förra årets värmebölja ledde till problem framför allt för lantbrukare, växter, äldre, barn och sjuka. Det blev ett ökat tryck på vården och föräldrar vågade inte släppa iväg sina barn till förskolor.

– Blir det extrema temperaturer så är det MSB som tar över ansvaret, berättar Rima Dauod.

Fakta

Så varmt får det vara på jobbet

Det finns ingen maxgräns för hur kallt eller varmt det får vara på arbetsplatsen, enligt Arbetsmiljöverket. En lagom temperatur, så kallad termiskt inomhusklimat, beror på hur individen upplever omgivningen och vilket arbete som utförs. Hårt kroppsarbete är till exempel svårare att utföra i varm temperatur.

Inom det så kallade neutrala temperaturområdet, mellan 10 och 30 grader, är riskerna för hälsan små. Men vi reagerar olika på värme och kyla och när vi reagerar negativt blir riskerna för olyckor större.

Värme innebär en fysisk belastning för kroppen och ett mer­arbete för hjärtat. I kombination med tungt arbete och/eller hög luftfuktighet kan hög värme därför bli skadlig. Hög temperatur kan ge hud­rodnad, huvud­värk och illamående.

Källa: Arbetsmiljöverket

Visa mer...

Fakta

Råd och tips vid höga temperaturer

– Drick mycket vatten.

– Var inte ute i solen.

– Se till att kyla ner dig ofta.

– Var sparsam med användandet av vatten. I år har det inte kommit något vattningsförbud än men det är ändå vist att vara återhållsam med vattnet.

Källa: Miljöchef Rima Dauod, Trelleborgs kommun.

Visa mer...