Trelleborg

Kommunen anmäler sig själv efter dödsfallen

Trelleborg Artikeln publicerades
Kommunen har gjort en egen lex Sarah-anmälan efter dödsfallen.
Foto: Sara Johari
Kommunen har gjort en egen lex Sarah-anmälan efter dödsfallen.

Trelleborgs kommun har gjort en egen lex Sarah-anmälan efter att en kvinna och hennes barn hittats döda i en bostad i Trelleborg.

Kommunen skriver i ett inlägg på sin hemsida att man gör anmälan för att ”grundligt utreda omständigheterna kring det inträffade.”

Kvinnan och barnet, som var i lågstadieåldern, hittades i en bostad i fredags kväll. Polisen har startat en förundersökning för att utreda ett misstänkt mord och ett misstänkt självmord.

– Kvinnan och barnet var föremål för utredning av socialförvaltningen och därför behöver vi titta närmare på ärendet. Det är en oerhört tragisk händelse och vi behöver därför titta på det på djupet, säger Mari-Louise Kondrup, tillförordnad chef för socialförvaltningen, till TA.

Är det något som ni redan nu kan se att ni borde gjort annorlunda i det här fallet?

– Jag kan inte kommentera det enskilda ärendet. Det jag kan säga är att en Lex Sarah är initierad och nu behöver vi titta närmare på det och titta på djupet.

Redan våren 2016 fick socialtjänsten i Trelleborg flera varningssignaler, då anställda inom vården gjorde orosanmälningar angående kvinnans förmåga att ta hand om barnet. Då startades inga utredningar, vilket framgår av handlingar inlämnade till Ystads tingsrätt.

I slutet av sommaren 2018 gjorde barnets pappa en orosanmälan och en utredning startades. I december förra året avslutades utredningen utan vidare insatser. Men på grund av en händelse som ledde till en anmälan hos Beroende- och vuxenenheten i Trelleborg valde socialtjänsten att strax därpå starta en ny utredning för barnets hemsituation, vilket framgår av yttranden som TA tagit del av.

Från årsskiftet pågick det en utredning för att bestämma var barnet skulle bo. Barnets pappa hade ansökt om ensam vårdnad och tills beslut var taget bodde barnet varannan vecka hos mamman och varannan vecka hos pappan.

Ystads tingsrätt beslutade i februari i år att socialtjänsten i Trelleborg skulle göra en utredning, som skulle redovisas senast den 25 juli. Kommunen bad senare om uppskov på grund av att man fått förordnandet först i april, vilket beviljades.