Annons

Kommunalrådet skjuter skarpt

Huka er gubbar och gummor, för nu skjuter kommunalrådet skarpt. – Det är något spännande med skytte. Det var roligt att få pröva på. Det säger Ulf Bingsgård (M) efter att ha testat lerduveskytte under ledning av OS-hoppet Stefan Nilsson från Trelleborgs jaktskytteklubb, som tävlar i skeet i London.
Trelleborg • Publicerad 31 juli 2012
Efter ett antal försök så exploderar plötsligt en lerduva i rött splitter.
Efter ett antal försök så exploderar plötsligt en lerduva i rött splitter.Foto: Claes Nyberg
"Här behöver du bara peka med geväret på lerduvan, ungefär som du pekar med handen på folket i rådhuset när du vill ha något gjort" förklarar Stefan Nilsson pedagogiskt för kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).
"Här behöver du bara peka med geväret på lerduvan, ungefär som du pekar med handen på folket i rådhuset när du vill ha något gjort" förklarar Stefan Nilsson pedagogiskt för kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).Foto: Claes Nyberg

Det är minst sagt växlande väder när Ulf Bingsgård kommer ut till skeetbanan vid Ståstorp för att vara med i TA:s reportageserie med politiker som testar OS-sporter. Ena stunden lyser solen, i nästa faller regnet ned. Vädret är en viktig del även i skeetskytte.

– Det är OS vart fjärde år. Och om man har otur så får motståndarna skjuta medan det är fint väder och man själv när det är busväder, säger Stefan Nilsson. Och så kan den tävlingen vara förstörd.

Annons

Om det regnar eller åskar alltför mycket kan dock tävlingen avbrytas för att tas upp igen när vädret blivit bättre. Kommunalrådet är lite nervös inför uppgiften att pröva på skeetskytte och sneglar upp mot himlen.

– Kanske börjat det åska? Vi kanske måste ställa in, försöker Ulf Bingsgård, men blir lugnad av Stefan Nilsson.

– Vi startar från den enklaste vinkeln. Här behöver du bara peka med geväret på lerduvan, ungefär som du pekar med handen på folket i rådhuset när du vill ha något gjort, säger han.

– Så enkelt är det inte i Rådhuset, säger Ulf Bingsgård, men sätter på sig hörselskydden, fattar bössan och gör sig beredd.

Till att börja med ser det bra ut, men haglen missar lerduvorna retligt.

Stefan Nilsson ger goda råd.

– Kinden intill bössan, håll kolven mot axeln och sikta lite under duvan.

Men det är svårare än det ser ut. Hagelsvärmen sprider sig inte så mycket, så det gäller verkligen att träffa rätt.

– Det känns nästan som att man skjuter med kula, säger Ulf Bingsgård, som prövat på lite pistolskytte en gång i tiden, men annars inte har så stor vana av skytte.

– Skjut lite tidigare, säger Stefan Nilsson.

Annons

– Det är lätt för dig att säga, som är van, menar Ulf Bingsgård, som blir lite frustrerad när han missar duvorna.

– Ja, du är ju van vid att stå i talarstolen, det är lätt för dig. Och det är här är jag van vid. Jag har hållit på sedan jag var nio år, säger Stefan Nilsson.

Till sist kommer det förlösande rådet:

– Vänta inte in duvan utan följ med rörelsen med bössan.

Och plötsligt händer det. Den orangefärgade lerduvan sprängs i bitar och kommunalrådet smäller av ett nöjt leende.

– Det viktigaste för den som ska pröva sporten är att man lyssnar på den som instruerar, säger Stefan Nilsson.

– Det var roligare att träffa än att missa, säger Ulf Bingsgård.

Stefan Nilsson menar att det inte tog så lång tid för kommunalrådet att fatta galoppen.

– Det är många jägare som tror att de kan det här, men som står och missar en massa skott innan de får in en träff.

När det gäller tävlandet på världsnivå är det framför allt förmågan att behålla koncentrationen som skiljer vinnaren från de övriga, berättar Stefan Nilsson.

Annons

– Vi skjuter fem serier med 25 skott i varje, sammanlagt 125 skott, säger han. Sedan skjuter vi ytterligare 25 skott i finalen.

För att gå till final får man inte missa mycket.

– Det behövs 122, 123 träffar. För att vara säker bör man skjuta fullt.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons