Trelleborg

Koll av djur på resande tass

Trelleborg Artikeln publicerades

Från svart natt klockan 05.00 över gryning till solig förmiddag. Malin Larsson och Eva Carström från länsstyrelsen kollade djurtransporterna i Trelleborgs hamn på onsdagens förmiddag.

– VI har haft god hjälp av tullen här i Trelleborg, säger Malin Larsson. Över huvud taget har det varit ett bra samarbete mellan länsstyrelserna, Jordbruksverket, Tullen och polisen i det här projektet.

Projektet handlar om djurtransporter och pågår i fyra veckor. Men onsdagen veks åt att kontrollera alla transporter ut och in ur Sverige i alla hamnar och gränsövergångar.

– I Skåne står vi i Helsingborg, Malmö och Ystad, förutom Trelleborg, förklarar Malin Larsson.

I Trelleborg hittade de båda kontrollanterna från länsstyrelsen tre fordon med djur. Värst blev konsekvenserna för föraren i en personbil som kom med två hundar.

– Hundarnas rabiesvaccination hade gått ut. Föraren fick tre alternativ: antingen åka tillbaka till Tyskland och förnya vaccinationen och låta hundarna sitta i karantän i tre veckor, eller göra samma sak här i Sverige. Eller låta avliva hundarna, säger Malin Larsson.

Mannen valde att återvända till Tyskland med vändande färja.

En hästtransport som inte hade alla papper i ordning kom lindrigare undan.

– Det visade sig att papperen fanns här i närheten, så transporten fick vänta i hamnen medan papperen skaffades fram, förklarar Malin Larsson.

Den tredje bilen som kontrollerades i Trelleborg var utan anmärkning. Det handlade om en skåpbil med foder, maskar, möss och fåglar som skulle leverera till olika djuraffärer i Sverige.

– Den kom från Tjeckien, berättar Eva Carström.

De båda djurskyddsinspektörerna hade god hjälp av tullen.

– De meddelade oss om de hittade något fordon med djur, säger Malin Larsson.

En viktig del i projektet har varit att få en uppfattning om hur många djurtransporter som går ut ur och in i landet.

– Sverige har ingen statistik på det, utom när det gäller transporter med anmälningsplikt, säger Malin Larsson.