Trelleborg

Klubben med luft under vingarna

Trelleborg Artikeln publicerades

Motorer, balsaträ och gemenskap håller Trelleborgs Modellflygklubb samman. Inom kort väntar också en stor utmaning för att hålla klubben flygande.

Kay Olson rullar ut sitt klargula plan på flygfältet. Propellern snurrar. Från motorn på 30 kubik hörs ett intensivt surrande.

Kay Olson greppar handkontrollen. Med vana rörelser justerar han spakarna, planet börjar rulla och några sekunder senare lättar det från marken.

Väl i luften sätts manöverförmågan på prov när kraftiga kastvindar drar fram över flygfältet. Planet kränger till. Kay Olsson parerar med roder och gas, efter en kvarts flygning står planet på marken igen. I ett stycke, utan skador.

– Idag blev det bara lite busflygning. Men flygandet är inte så viktigt alla gånger, mest av allt är det trevligt att umgås och ljuga lite grann för varandra. Jag tillhör också skaran som tycker det är minst lika roligt att bygga planen som att flyga dem, säger Kay Olson.

Grundmaterialen i modellerna är balsaträ och flygplansplywood. Men tiden då modellplansbygge var som att lägga ett pussel av och lim och träbitar är förbi.

Idag kan planen köpas mer eller mindre färdiga från kinesiska tillverkare. Något som väcker blandade känslor hos Leif Litsberger, före detta pilot.

– Utvecklingen har gått fantastiskt fort. Det är precis som med riktiga plan. Nu kan man trycka på en knapp så flyger det till Stockholm. Det har ju många fördelar. Men det är lätt att tänka att det var bättre förr, säger han.

Något som däremot inte har förändrats är vad som skiljer en bra pilot från en dålig. Och det gäller oavsett planets storlek.

– Det hänger på koordination. Kraschar gör man när man överskattar sin förmåga. Jag har sparat alla mina störtade modellplan och har flygplanstjärtarna på väggen hemma. Jägare har troféer, jag har flygplan, säger Leif Litsberger.

De flesta av klubbens 40 aktiva flygare har blivit medlemmar på grund av ett genuint flygplansintresse. Ett intresse som många gånger är ett familjeföretag. Jonny Gullberg har varit med i klubben sedan 1967. Efter inspiration från en äldre bror.

– Han flög modellplan och då skulle jag göra likadant. Tjusningen med sporten är att den är så mångsidig. Teknik, fysik, motorer. Allt finns där, säger Jonny Gullberg.

Förutsättningen för att Trelleborgs Modellflygklubb ska kunna ägna sig åt den mångsidigheten är tillgång till ett flygfält. Sedan början på 1970-talet har klubben hyrt ett markområde mellan Sysav och Västra Tommarp av kommunen.

Men nästa år kan man tvingas flytta. Planerna på Hedvägens förlängning gör att en väg kommer att gå rakt över flygfältet.

– Vi kan inte hålla till var som helst. Flygningen kräver säkerhetsavstånd. Vi har kontakter med kommunen och jag tror att det löser sig. Men just idag vet vi inte vart vi ska ta vägen, säger Lars Roos, sekreterare i klubben.