Trelleborg

Kejsarens barnbarn om en gränslös picknick

Trelleborg Artikeln publicerades

Walburga Habsburg Douglas, barnbarn till Karl I, den siste kejsaren av Österrike-Ungern, väckte starka känslor på församlingshemmet i Trelleborg i går.

TRELLEBORG. Många åhörare på minneskvällen av Murens fall rördes till både skratt och tårar när hon berättade om den picknick som hon var med att organisera vid Sopron på gränsen mellan Österrike och Ungern 19 augusti 1989 då 661 östtyskar gick över gränsen till väst.

Walburga Habsburg Douglas bodde i Ungern vid här tiden, för att lära sig ungerska.
– När min far, Otto von Habsburg, som var ordförande i Paneuropeiska unionen, ringde och undrade om jag ville organisera picknicken på den ungerska sidan så sade jag ja direkt. Allt var ju bättre och roligare än att försöka lära sig ungerska...

Vid den här tiden hade det redan börjat jäsa i DDR med demonstrationer.
– Ju större demonstrationerna blev, desto fler vågade gå med och desto säkrare blev de, menar Walburga Habsburg Douglas.

Många östtyskar ville ta chansen att komma till väst via Tjeckoslovakien eller Ungern vid denna tid. Walburga Habsburg Douglas berättar hur det gick till vid picknicken:
– När vi närmade oss gränsen gick vi som i en allé av övergivna Trabanter. Ju närmare vi kom ju snabbare gick människorna och till slut började de springa fram till gränsen, som var öppen i tre timmar den här dagen.

Gränsvakterna ingrep inte och på en mottagning med den ungerska regeringen med anledning av nationaldagen dagen efter fick Walburga Habsburg Douglas beröm av regeringsmedlemmarna.
– Då insåg jag att något nytt höll på att hända i Europa.