Trelleborg

Karnagården har skönhet till tusen

Trelleborg Artikeln publicerades

När Anneli Widjestål Enghage såg palmerna i Trelleborg kände hon direkt – det var här hon skulle bo. I morgon, fem år senare, visar hon upp sitt mästerverk i Tusen trädgårdar. – Det ska bli roligt att få lite feedback på vad jag har skapat, säger Anneli Widjestål Enghage.

Bakom en oansenlig vägg av träd och buskar väntar en överraskning. Karnagården i Mellanköpinge är en oas för alla trädgårdsentusiaster.

– Vi köpte huset för fem år sedan och har jobbat med trädgården i fyra år. Det var en väldig misär när vi flyttade hit, säger Anneli Widjestål Enghage.

Nässlor och tistlar har ersatts av blommor och stensättningar. Gräsmattan har förvandlats till rabatter inramat av singel och kreativa installationer.

– Det är första gången som vi öppnar trädgården för allmänheten. Det ska bli väldigt spännande.

Trädgården, som snarare är en park, på 5 000 kvadratmeter kräver ett halvtidsjobb att underhålla. Plus tålamod, muskler samt en Bobcat.

– Utan den hade vi gått under.

Grunden anlades i början på 1910 och är influerad av engelska trädgårdar.

– Det är en arts and crafts trädgård med utrymme för alla. En trädgård som är formell till det yttre men inom ramarna kan vara lite vildvuxen med plats för ekologisk mångfald.

Aktivitetsområdet vid husets innergård bjuder till fest och lek runt poolen och ramas in av golvtegel som håller värmen långt in på kvällarna. I sann Trelleborgsanda har paret planterat palmer som ger en känsla av medelhavet.

Längre ner i den sluttande trädgården möts man av viloplatser, lukthus och ett kapell.

– Trädgården blir lugnare och energin går ner ju längre bort från huset man kommer.

Karnagården är som ett stort äventyr fyllt med överraskningar, passion och lust.

– Jag gillar att köra motorcykel och hoppa fallskärm. Men när man blir äldre inser man att det är spänning och action i att sköta en trädgård. Jag får adrenalinkickar i växthuset.

I morgon, mellan klockan 10-17, har du chansen att dela Anneli Widjestål Enghage gröna glädje då Svensk Trädgård tillsammans med Gunnel Carlsons Trädgårdsriket och Studiefrämjandet bjuder in till Tusen Trädgårdar.

På www.tradgard.org kan du se alla Tusen trädgårdar som i morgon har öppet hus.