Trelleborg

Kanelbullens dag ska firas

Trelleborg Artikeln publicerades

Runt om i staden uppmärksammas Kanelbullens dag på torsdagen. På gymnasiesärskolan har det jobbats flitigt inför dagen som hyllar den snurrade läckerheten.

Ända sedan 1999 har Kanelbullens dag firats i Sverige. Dagen instiftades då av Hembakningsrådet för att fira rådets 40-årsjubileum. Samtidigt ville man hylla hembakningstraditionen genom att lyfta fram ett älskat traditionellt bakverk. Och imorgon är det dags för den trettonde upplagan. Något som uppmärksammas runt om i staden på förskolor, skolor och arbetsplatser.

– Vi har gjort kanelbullar till Kanelbullens dag. Det roligaste har varit att baka de fantasiskt goda bullarna. De är så goda. Tyvärr ska jag iväg på ett ärende på torsdag och då kan jag inte vara med och äta, säger Viktor Jarevski på gymnasiesärskolan.

På gymnasiesärskolan har fem elever arbetat på olika sätt för att uppmärksamma Kanelbullens dag.

– Vi har haft temaarbeten på hela gymnasiesärskolan. Några elever har gjort ett fiaspel med kanelbullar och andra har gjort olika konstverk i papier-maché och bland annat nylonstrumpor. Dessa ska ställas ut i skyltfönstret på Söderslätts bokhandel, som vi haft ett samarbete med under några år, säger Eija Lindqvist, lärare på skolan, och visar upp några av elevernas alster som ligger på ett bord.

När hon hon hör att Viktor Jarevski inte kommer att vara på plats på torsdagen lovar hon att lägga undan några kanelbullar så att även han får chansen att njuta av de egentillverkade bakverken.

Fettisdagen, som infaller rörligt i februari-mars, har fått konkurrens. För den som älskar att frossa bland konditoriers läckerheter finns det några andra datum att känna till. Och ni behöver inte vänta länge. Redan på söndag är det nämligen Gräddtårtans dag. Och den 7 november är det dags för Kladdkakans dag. Precis som Kanelbullens dag firas båda dessa dagar samma datum varje år.

Kladdkakans dag är en av de högtider som är mindre känd men har under de senaste åren ökat i popularitet.