Trelleborg

Jumbo har blivit myndig - då lämnar Kent-Åke

Trelleborg Artikeln publicerades

I 18 år har Kent-Åke Flisborn haft barnbutiken Jumbo babycenter på Flockergatan. Den siste september säljer han troligtvis sitt livs sista barnvagn.

– Det är med sorg i hjärtat. Men det är av åldersskäl. Det är tid att tänka på sig själv, säger Kent-Åke som fyllt 64 år och har ett ömmande knä som behöver opereras.

– Läkaren har sagt att det inte finns något annat att göra än att operera och efter operationen är det sex till åtta månaders konvalescens, säger Kent-Åke som undvikit operationen in i det längsta för att kunna sköta butiken.

Än så länge finns det ingen given fortsättning för Jumbos babycenter. Men Kent-Åke hoppas att det kommer en efterträdare så att Trelleborg inte blir utan barnbutik.

– Min dröm är att affären ska leva vidare, säger han.

Under sina 18 år som barnbutiksinnehavare har Kent-Åke upplevt en bransch i stor förändring. Från att det var några enstaka modeller av barnvagnar finns det nu en djungel av varianter med olika hjul, varierande chassin och mängder med tillbehör. Även säkerhetstänkandet när det gäller barn i bilar har ökat och gett ett helt annat utbud av bilbarnstolar.

– Utvecklingen på bilbarnstolar har gått lavinartat. Förr satte man bara vagnsinsatsen i baksätet. Nu gör man såhär, säger Kent-Åke och demonstrerar vant ett babyskydd med en särskild bas som spänns fast med bilens bälten.

Även föräldrarna har förändrats.

– Medelåldern på föräldrarna på 90-talet var max 25 år. Idag är den höjd till cirka 30 år och kunderna är mer medvetna.

Innan Kent-Åke öppnade sin barnbutik hade han arbetat i 20 år inom elektronikbranschen.

– Jag började på Axlins som låg på Repris stormarknad där Maxi är idag, säger han och berättar att han under en period drev Expertbutiken på Algatan och en Axlinsbutik i Ystad.

– Det var min fru som såg att Skruttens barnvagnsaffär här i Trelleborg var till salu och tyckte att jag skulle ta över. Jag tänkte att vi hade kunskap efter tre barn så varför inte? Det var en helomvändning men jag ville syssla med något annat.