Trelleborg

Jimmy Brorsson ska inspirera till stordåd i köket i Timjan, tupp &tårta på SVT

Trelleborg Artikeln publicerades
Experterna i ”Timjan, tupp & tårta”. Bakre raden från vänster Zeina Mourtada, Emma Lindquist, Jimmy Brorsson. Främre raden Lisa Lemke och Sandra Mastio.
Foto: Magnus Carlsson / SVT
Experterna i ”Timjan, tupp & tårta”. Bakre raden från vänster Zeina Mourtada, Emma Lindquist, Jimmy Brorsson. Främre raden Lisa Lemke och Sandra Mastio.

I höst medverkar Trelleborgskocken Jimmy Brorsson i ett nytt matprogram som ska lära ut ”hemkunskap för vuxna”. Våga misslyckas, är Jimmys tips till blivande köksmästare.

Nya matprogrammet ”Timjan, tupp & tårta” spelas in just nu, på en gammal prästgård i Falkenberg. Där har programledaren Lisa Lemke hjälp av fyra matprofiler för att i åtta program bjuda på ”recept, inspiration och handfasta tips och trix”.

Sandra Mastio som vann Sveriges Mästerkock 2015, och till vardags driver pizzarestaurang i Limhamn, ska stå för grillandet. Bloggaren Zeina Mourtada lagar vegetarisk mat från hela världen, Ystadsfotografen Emma Lindquist tipsar om dukningar och stämningssättning – och Trelleborgskocken Jimmy Brorsson, ”dessertmästare” 2016, lagar fantasifulla efterrätter.

– Jag kommer att göra en del väldigt ”basic” grejor, men också lite mer avancerade saker som praliner och sådant, berättar Jimmy Brorsson för TA medan han väntar på att en dessertdeg ska jäsa klart inför nästa tagning.

– Det ska vara ett lekfullt program med lite tips och tricks på alla nivåer. Jag älskar själv alla ”kitchen hacks”, de där små enkla grejorna som kan göra så stor skillnad.

Jimmy Brorsson vid en träff med Söderslättsgymnasiets elever.
Foto: Niklas Jersblad
Jimmy Brorsson vid en träff med Söderslättsgymnasiets elever.

Vad tror du är den värsta tröskeln att komma över för nybörjare i köket?

– Att våga misslyckas. Alla misslyckas ibland, även vi professionella. Det är så man lär sig att hitta lösningar som funkar. Så våga testa, det värsta som kan hända är att man misslyckas.

Vad är avgörande för att ta steget från glad amatör till händig i köket?

– Att man hittar grejor man känner sig trygg med i köket. Att hitta sin stil, vad man tycker är roligt och vad man känner sig säker på, och så utveckla det därifrån.