Trelleborg

"Jag tror absolut att det finns en oro"

Trelleborg Artikeln publicerades

Med färre ambulanser som utgår från Trelleborg ökar risken att räddningstjänsten får åka på sjukvårdslarm, trots liten medicinsk utbildning och avsaknad av mediciner i bilarna. Räddningschefen Kent Naterman menar att det finns risk att vården blir av sämre kvalitet.

Redan innan omorganisationen den 9 september har antalet sjukvårdslarm där räddningstjänsten varit på plats före ambulansen ökat drastiskt. Räddningschef Kent Naterman säger att det finns en chans att det blir bättre nu.

– Funkar det som de har sagt, att en ambulans från Malmö, ska köra hit och vara stand-by när vår ambulans är på larm, kommer det att bli färre sådana larm för oss. Men jag tror inte på det.

I stället förutspår han att räddningstjänsten i större utsträckning kommer att hamna hos sjuka personer utan möjlighet att göra så mycket mer än att finnas där i väntan på ambulanspersonalen. Detta eftersom det inte finns mediciner eller annan medicinsk utrustning i bilarna, utan endast hjärtstartare. Brandkåren skickas på alla de prio ett-larm där SOS Alarm gör bedömningen att de kommer vara där minst en kvart innan ambulansen. I väntan på ambulans kallas den sortens utryckningar.

– Jag tror att de flesta här på stationen tror att vi kommer få mer att göra. Jag tror absolut att det finns en oro bland personalen. Det är mycket frustrerande att vara hos en patient och inte kunna göra något annat än att hålla personen i handen. Det har hänt att det tagit upp till 30 minuter innan ambulansen kommit, berättar Kent Naterman.

Sett från den ljusa sidan har en del av brandmännen en bakgrund som ambulanspersonal, vilket innebär att de har en del extra kunskap även om den inte är uppdaterad. Kent Naterman har också valt att satsa på mer utbildning än de tre timmarna per år som Region Skåne erbjuder.