Trelleborg

"Jag tar helt avstånd från de planerna"

Trelleborg Artikeln publicerades

Håkan Hansson på Hällåkra vingård tar avstånd från planerna på att sälja vin från gården utan stöd i lagen. Han menar att det inte alls är rätt väg att gå för vinodlarna i Sverige.

– Det känns oprofessionellt. Vinodlarna är ingen motståndsrörelse utan vad vi ska göra är att bli mer effektiva och fackmässiga, för att visa att det finns en seriös vinproduktion här i Sverige, säger Håkan Hansson, apropå utspelet i samband med vindodlarföreningens årsmöte i Åhus i helgen.

Håkan Hansson är inte med i vinodlarföreningen, men har talat med bekanta som deltog på årsstämman.

– Som jag har förstått det så är det endast en del av medlemmarna som driver den här linjen, inte alla, säger han. Jag tycker det är olyckligt, för det här spiller över även på oss andra.

Håkan Hansson menar att de svenska vinodlarna förts och främst måste förbättra sin produktion.

– Visst, vi vill sälja från gården, men då måste vi också ha vin att sälja! Vi måste få upp volymen på produktionen och förbättra hela verksamheten, säger han.

Han är övertygad om att det förr eller senare blir tillåtet med gårdsförsäljning i Sverige, men menar att vinodlarna måste avvakta den lagliga processen.

– Jag tar helt avstånd från de här planerna, säger han.

På Hällåkra ser skörden ut att bli god i år. Den röda druvan Rondo har blivit ojämn, på grund av kyla vid blomningen.

– Men Pinot Noir-druvorna ser mycket bra ut och framför allt Solaris som vi gör vårt vita vin av artar sig jättefint, säger Håkan Hansson.