Annons

Intresse för stinkande sörja i Smyge

De normala reaktionerna från turister som besöker hamnen i Smyge och ser hur det bubblar och känner hur det luktar är att hålla för näsan och säga något i stil med "usch, fy". Men när en grupp algforskare tittar ner på de bruna algsjoken hörs snarare intresserade hummanden.
Trelleborg • Publicerad 29 september 2011
Reaktionerna på den stinkande algsörjan i hamnen i Smyge var bland algkonferensdeltagarna snarare att ta fram kameran än att hålla för näsan.
Reaktionerna på den stinkande algsörjan i hamnen i Smyge var bland algkonferensdeltagarna snarare att ta fram kameran än att hålla för näsan.Foto: 

– Det måste vara jäsningen på botten, säger Ksawery Kuligowski där han står på kajkanten i hamnen i Smyge och resonerar med några andra om hur processen går till.

Han är från norra Polen och en av deltagarna i den algkonferens som pågått i Trelleborg i två dagar.

Annons

– Vi har liknande problem i Sopot i Polen, säger han efter att ha fått höra om Trelleborgs förhållande till alger på stränderna.

Som avslutning på algkonferensen bjöds alla deltagare under torsdagseftermiddagen på en tur längs Trelleborgs kust och studiebesök vid den nystartade biogasanläggningen i Smygehamn och vid en algodling i Källstorp.

Fredrik Gröndahl, docent på KTH och en av dem som arbetat med att samla fakta om algerna längs Trelleborgs kust guidade grupperna i Smygehamn.

– Känner ni lukten? undrade han och förklarade att den trots allt inte var så farlig denna dag jämfört med hur det ibland kan vara.

Åhörarna stod bokstavligen i alger som spolats upp på hamnpiren där de torkat.

– Algerna här kommer från området runtomkring och de stimuleras av lantbruken i regionen genom det kväve och den fosfor som läcker ut i havet, förklarade han.

Intill reningsverket i Smygehamn är produktionen av biogas i full gång sedan ett par månader och här fick åhörarna lyssna till hur processen i den lilla testanläggningen går till.

– För ögonblicket får vi ut en kubikmeter biogas per dag, berättade Sven Norup från det företag som har byggt upp och driver anläggningen på uppdrag av Trelleborgs kommun.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons