Trelleborg

Inga kameror i stadsbussarna

Trelleborg Artikeln publicerades

Veolia Transport får inte lov att montera kameror i Trelleborgs stadsbussar. Hotbilden mot förarna är inte tillräckligt stor, anser länsstyrelsen.

Veolia har ansökt om att få montera fem kameror i varje stadsbuss. Kamerorna skulle lagra bilder och även ta upp och lagra ljud när överfallslarmen aktiverades. Enligt Veolia förekommer det konflikter mellan förare och passagerare vid biljettvisering och även vandalisering av bussarna. Enligt Veolia har det hänt en gång sedan 2010 att en bussförare hotats, och ytterligare en gång har det varit en ordningsstörning.

Länsstyrelsen anser dock inte att incidenterna är tillräckligt många för att motivera kameror i bussarna. Behovet av övervakning anses inte vara så stort att det slår ut behovet av att värna om den personliga integriteten hos passagerarna.

Bo Wiberg är ansvarig för affärsområde syd där Trelleborg ingår. Han berättar att Veolia fått tillstånd till övervakningskameror på många ställen i Sverige men att det just i Skåne är svårare. Bo Wiberg ser kameror som en viktig del i att göra arbetsmiljön säkrare för chaufförerna.

– Det ger även en viss trygghet för våra resenärer, säger Bo Wiberg.

När länsstyrelsen skickade Veolias ansökan på remiss till Trelleborgs kommun så avstyrkte kommunen ansökan. Kommunen skrev i sitt svar att man inte känner till att bråk och vandalisering på bussarna skulle vara något problem. Dessutom påpekade man att kontanthanteringen på bussarna upphörde den 1 juni 2011.