Trelleborg

Inbrottsvågen fortsätter

Trelleborg Artikeln publicerades

Normalt sett brukar det ske färre inbrott efter sommaren, innan det riktiga höstmörkret bryter ut och det ökar igen. Men inte på Söderslätt, här har inbrottsvågen fortsatt att rulla på.

Som TA skrev redan i mars och juli så är Söderslätt drabbat av en inbrottsvåg, och den fortsätter. Framförallt slår tjuvarna till i Trelleborg, Höllviken och Svedala. Jämfört med siffror från 2011 visar det sig att ökningen av inbrott är 66 procent för samma period i år. Från 1 januari har det hittills begåtts 348 inbrott.

– Vi jobbar med intensivt med att analysera vad ökningen beror på, säger Sven-Inge Nilsson, närpolischef på Söderslätt.

Han menar att vi dessutom är på väg mot en värre period. Med höstmörkret kommer också tjuvarna. Sven-Inge Nilsson vill dels uppmana allmänheten att ringa polisen om de ser något misstänkt och dels låta huset eller lägenheten stå orört om man väl blir utsatt för inbrott. Naturligt för de flesta är att direkt börja gå igenom sakerna för att se vad som eventuellt försvunnit eller städa upp röran, vilket kan betyda att värdefulla spår försvinner. Inbrottstjuvarna rör sig över hela Skåne och bakom inbrotten på Söderslätt ligger såväl lokala tjuvar som inresta.

– Vid vissa inbrott kan vi på tillvägagångssättet nästan se vilka som ligger bakom, menar Sven-Inge Nilsson.

Som ett led i att vända inbrottstrenden har polisen börjat stoppa fler bilar som är ute och kör nattetid, vilket enligt Sven-Inge Nilsson gett resultat. Vad som är försvårande för Söderslätt är närheten till de stora vägarna, och därmed fria flyktvägar.

Den senaste tiden har det dessutom varit en del dieselstölder.

– De är helt klart organiserade. De kör ut med dunkar som kan ta flera hundratals liter och sedan säljer de dieseln vidare, säger Sven-Inge Nilsson.

Han menar att polisen har sina aningar om vilka det är som utför brotten, men han vill inte säga mer än så.