Trelleborg

Hösten välkomnades på marknadsdag i Skegrie

Skegrie Artikeln publicerades
Helén Emanuelsson från Hermanstorp sålde pumpor på Skegrie höstmarknad.
Foto: Martin Albinsson
Helén Emanuelsson från Hermanstorp sålde pumpor på Skegrie höstmarknad.

Söderslätt visade upp sig från sin bästa sida när Skytts Härads hembygdsförening bjöd in till höstmarknad. Kring Skegrie Mölla dansades folkdans, plöjdes åkrar med veterantraktorer och såldes lokalproducerat för glatta livet.

Ett trivsamt sensommarväder välkomnade besökarna på höstmarknaden i Skegrie. Tillresta kunde njuta av både solstrålar och ljumma vindar med hotande mörka moln på betryggande avstånd när de vandrade omkring bland loppisbord, närproducerade livsmedel och veterantraktorer. Bredvid loppisborden stod Helén Emanuelsson och sålde pumpor.

– Den här stora heter Crown Prince, och den här gröna knottriga heter Marina di Chioggia. Vissa är kanske mest prydnad men de går att äta, om de blir goda eller inte handlar mest om tillagning.

Odlingen sker i närliggande Hermanstorp utanför Räng, De få pumpaplantor som från början var ett kul och småskaligt hobbyprojekt att driva upp med den då femåriga sonen har så här arton år senare vuxit till en en inte oväsentlig bisyssla.

En av de lyckliga pumpaköparna var Monica Åberg från Skegrie.

– Jag tycker de här pumporna är jättefina. Vi ska ha kalas på onsdag och jag tänkte ha dem att pynta med. Pumpor ger en väldigt bra höststämning. Det kan vara svårt att hitta så här små och fina, så jag är nöjd med mitt köp.

Skurupsortens folkdanslag visade upp sina färdigheter till tonerna av Lena Holmdahls dragspelstoner.
Foto: Martin Albinsson
Skurupsortens folkdanslag visade upp sina färdigheter till tonerna av Lena Holmdahls dragspelstoner.

Under Skegrie Mölla underhöll omväxlande Skurupsortens folkdanslag och bandet Jonas karameller. De senare framförde alster av både Kent och Creedence Clearwater Revival, men var aldrig så bra som när de spelade den gamla George Baker-klassikern ”Paloma Blanca”.

Skränigare ljud hördes i en annan del av området, där ett större antal tillresta veterantraktorförare plöjde åkrarna i utbyte mot en gratis måltid. En av förarna var Karl Henrik Larsson. Tillsammans med barnbarnen Arvid Ransvi Larsson och Frans Ransvi Larsson såg han till att åkern vändes upp.

Karl-Henrik Larsson med barnbarnen Arvid Ransvi Larsson och Frans Ransvi Larsson.
Foto: Martin Albinsson
Karl-Henrik Larsson med barnbarnen Arvid Ransvi Larsson och Frans Ransvi Larsson.

– De är ute och plöjer åkern här för att träna inför SM i plöjning. Barnens farfar och min sambo ska tävla, och barnen tycker ju att det är jätteroligt bara att få åka traktor, berättade Arvid och Frans mor Lina Ransvi.

Skytts Härads hembygdsförenings ordförande Ragnhild Knutsson berättade att intresset för att komma och plöja på höstmarknaden är stort.

– Folk är galna i att plöja! Vi vill ju ha en genuint gammaldags marknad här. Och de här fina traktorerna som kommer hit drar ju hit mycket folk i sig. Vår höstmarknad är en tradition första söndagen i september, och det kommer alltid mycket folk. Vi vill visa upp oss, få hit folk och underhålla. Det lyckas vi ju med, som du ser.