Annons

Hon ger nytt liv åt gammal trädgård

Hon är uppvuxen i de småländska skogarna. Har odlat på balkonger och haft en japanskinspirerad trädgård på en bergstomt utanför Göteborg.
Trelleborg • Publicerad 24 juni 2010
Foto: 
Det lilla barnet bland rabarbern är en av många utsmyckningar som finns i trädgården.
Det lilla barnet bland rabarbern är en av många utsmyckningar som finns i trädgården.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Anneli Enghage Widjestål tillsammans med hundarna Krüger och Khadaffi.
Anneli Enghage Widjestål tillsammans med hundarna Krüger och Khadaffi.Foto: 
Citroner ger en känsla av medelhavet på den nyanlagda terrassen med pool.
Citroner ger en känsla av medelhavet på den nyanlagda terrassen med pool.Foto: 
Foto: 
En madonnafigur har sin givna plats i det lilla kapellet.
En madonnafigur har sin givna plats i det lilla kapellet.Foto: 
Stäppsalvian blommar i trädgårdens ”Skrytrabatt”.
Stäppsalvian blommar i trädgårdens ”Skrytrabatt”.Foto: 

Nu har Anneli Enghage Widjestål landat i den skånska myllan och satt tänderna, eller snarare grävskopan, i en parkliknande trädgård tillhörande en stor 1800-talsgård strax utanför Trelleborg.

En tät vägg av olika träd och buskar läar trädgården mot vindar från söder och väster. I norr löper en allé av kastanj och lind fram till det nära 40 meter långa boningshuset. Och i öster ligger ett gammalt ombyggt stall. När Anneli Widjestål Enghage och hennes man Jonas Enghage köpte gården för tre år sedan bestod trädgården till största delen av nässlor och tistlar. Men under allt ogräs fanns en struktur och växter kvar från det som en gång varit en prisbelönt trädgård med buxboms- och ligusterkantade grusgångar, fruktträd, paradrabatter och ett murat stenkapell. Några förvuxna tujor var det som först togs bort. Sedan började Anneli bearbeta bit för bit av trädgården.

Annons

– Här har det nog legat en gammal gödselstack en gång. Det kan vara därför som det växer så bra, säger Anneli och visar en nedsänkt del av trädgården där stenkapellet som är murat av flintasten utgör fonden.

– Vi ska ställa en bänk här så att man kan sitta här om man vill prata lite ostört. Det är som ett hemligt rum. Historien var att han gick in här och tog sig en stänkare, berättar Anneli och syftar på mannen som låg bakom den tidigare så praktfulla trädgården.

Ett inramat diplom från Skånska trädgårdsföreningen 1935 visar att lantbrukare Lars Nilsson tilldelats andrapris i "premieringen av mindre trädgårdar".

Anneli önskar att hon fick tillgång till ritningar och material som ännu mer kan hjälpa henne i arbetet med att återskapa trädgården. Men de har skingrats i samband med en bouppteckning.

– Det är synd för jag vet att det ska finnas ritningar, säger hon.

Idag skulle trädgården knappast gå under benämningen "mindre". Bara den anlagda södra delen av tomten utgör närmare 5000 kvadratmeter och är uppdelad i flera delar.

– Vi har döpt dem lite fyndigt efter namn kring Göteborg. Detta kallas till exempel Kapellplatsen och där har vi Stenkullen, säger Anneli.

"Stenkullen" är ett stenparti där Anneli både har en liten örtagård och klassiska lågväxande stenpartiväxter. Strukturen på stenpartiet fanns när de köpte gården men allt ogräs gjorde att de fick gräva upp och lägga om det.

Runt den så kallade Kapellplatsen har Anneli låtit plantera en lång rad ovanliga träd som exempelvis näsduksträd, hängapel, mullbär, gulltörne, ginko och tulpanträd.

– Vi har rest mycket och sett många träd i sina ursprungsländer. Näsduksträdet såg vi på Nya Zeeland och det blev jag så fascinerad av, säger Anneli.

Annons

Kapellplatsen är grävd ur en sluttning och längs den ena kanten har Anneli gjort terrasser för sin "rosensamling". Favoriten börjar just slå ut i en skarp ceriserosa färg.

– Det är en Austinros, visar hon och berättar att flera av rosorna är inte bara valda utifrån blommornas utseende, även namnen har påverkat valen.

– Alexander är min brorson och därför har jag en Alexanderros, säger Anneli.

Ovanför rosorna växer en fond av lavendel. När en av Annelis hundar springer förbi och stryker sig mot de precis utslagna små blommorna blir deras välbekanta doft tydlig och man får en känsla av Provence.

Trädgårdens "vårdträd" mitt för boningshuset är ovanligt. Det är ett äppelträd som förmodligen saknar motstycke. Det mäter tio meter i diameter men är lågvuxet och har långa grova grenar som ser ut att nästan kravla på marken. Tittar man innanför bladen blir det som en koja.

– Och det ger massor av frukt. De är både goda när man plockar dem och går bra att lagra, men jag vet inte vilken sort det är, säger Anneli som har stöttat upp vissa av grenarna med årklykor för att ge en hjälpande hand åt det åldersstigna trädet.

Mellan boningshuset och det tidigare stallet har det förmodligen aldrig varit någon anlagd trädgård så det var den självklara platsen när de skulle bygga en pool. Nu ligger den där inramad av röda tegelstenar och palmer, citronträd och persikoträd och tankarna förs direkt till Medelhavet.

– Kan det växa persikor på friland är det en drömträdgård. Det är helt fantastiskt med växtzonen här, menar Anneli.

Johan Silfversten Bergman
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons