Trelleborg

Hon får inte plugga till sitt drömyrke

Trelleborg Artikeln publicerades

Thessie Tufvessons yrkesdröm är på väg att krossas. Hon är en av dem som drabbats när platserna på yrkesutbildningarna blivit färre. ”De sa att det inte fanns pengar”, säger hon.

Denna höst ville Thessie Tufvesson gå en yrkesutbildning i Kävlinge och bli plattsättare. Men planerna sprack. Från Söderslättsgymnasiet vuxenutbildning fick hon beskedet att kommunen, till skillnad mot tidigare år, inte har råd att köpa in utbildningen från företaget Lernia.

– Syon sa att enda alternativet var en omvårdnadsutbildning. Fast skulle jag läsa omvårdnad i väntan på utbildningen jag vill ha drar jag på mig fler studieskulder än vad jag egentligen behöver, säger Thessie Tufvesson.

Studierna till plattsättare sträcker sig över två terminer och ger rätt att ansöka om studiemedel. Däremot måste själva utbildningen finansieras av kommunen.

– Jag fick reda på att kommunen tidigare har köpt in sig på Lernias utbildningsplatser tillsammans med Malmö. Men nu finns det alltså inga pengar, säger Thessie Tufvesson.

Hon har i flera år arbetat som personlig assistent åt sin syster. Den anställningen varar till och med december i år, sen vet hon inte vad som händer.

– Jag trodde den skulle ta slut i augusti och därför ville jag plugga. Men i och med att det inte blev någon utbildning så fick jag den förlängd, säger hon.

Hon har tittat på andra alternativ för att studera till plattsättare. I nuläget ser dock inget av dem ut att vara genomförbart.

– En Lerniautbildning går inte att bekosta själv eftersom det är kommunens skyldighet att göra det. Så även om jag fått ett banklån till den hade jag inte fått bekosta den själv, säger Thessie Tufvesson.

Har du funderat på att flytta till en annan kommun?

– Det har jag. Men min dotter är bara tre år. Jag vill inte rycka upp henne bara för att jag ska plugga. Och jag vill inte behöva flytta från mitt hem och den stad jag trivs i för att ha rätt till en utbildning som jag borde ha rätt i även i Trelleborgs kommun, säger Thessie Tufvesson.