Annons

Hököpinge är hans eget Toscana

Lite vit tryffel, vita bönor, rosmarin, olivolja och vin. De fem ingredienserna skulle Bo Hagström kunna klara sig länge på."Jag skulle till exempel kunna laga vinkokta bönor, smaksatta med rosmarin.", berättar han i en öppenhjärtig intervju om maten, journalistiken och sin sanna passion för Italien.
Trelleborg • Publicerad 23 november 2007
Just nu håller Bo Hagström på att skriva en bok om desserter. Foton på frestande efterrätter ligger uppslagen på flygeln i vardagsrummet. BILD: CLAES NYBERG
Just nu håller Bo Hagström på att skriva en bok om desserter. Foton på frestande efterrätter ligger uppslagen på flygeln i vardagsrummet. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Han har ett hjärta som bankar för kulinariska läckerheter i Italien. Det vet miljontals tv-tittare som följt Bo Hagström genom åren. Serien Solens mat sänds nu i SVT för sjätte året i rad.

- Jag har massor av material till fler program. Italiensk mat är för mig något fullständigt oslagbart. Det är en matkultur som är helt överlägsen det franska och spanska köket, säger han och lutar sig tillbaka i sin blommiga läsfåtölj hemma i huset i Hököpinge.

Annons

Där har han bott tillsammans med frun Maria Stålnacke sedan 1994.

För honom är fördelen med att bo i Hököpinge att han bor mitt i en lantlig idyll, nära naturen och med tillgång till färska råvaror, och har därtill Malmö inom räckhåll. Under somrarna åker han gärna runt i gårdsbutikerna på Söderslätt och köper grönsaker och kryddor och tillagar dem på italienskt vis.

- Grädde och smör brukar jag strunta i. I stället använder jag olivolja i min matlagning, säger Bo Hagström.

Hököpinge är Hagströms eget lilla Toscana.

Belåtet blickar han ut över den långsmala trädgården, som nu är klädd i höstens färger, med fallna löv och en tunn, grå dimma.

- Titta! I stället för olivlundar är det pilträd. Och fåren brukar beta lite längre bort, nere vid ängarna på somrarna. Det är ju nästan som Toscana.

Kärleken till mat kom in tidigt i Bo Hagströms liv. Redan som femåring fick han smak för matlagning, när han rörde sig bland grytorna på legendariska Hotell Svea i Simrishamn, en av Fritiof Nilsson Piratens stamkrogar, där mormor Elma Maria arbetade som kocka.

- När jag var liten brukade jag ofta vara med mormor i köket på Svea. Under min barndom lagades fantastisk god skrubba och sill. Fisken var alltid fångad i garn, inte i trål, vilket gjorde den oehört välsmakande, minns han.

Men allt har inte varit raka linjer i Bo Hagströms liv. Tidigt lämnade han sin barndoms stad Simrishamn för att börja sin karriär som journalist. Första arbetsåren blev på NST, Nordvästra Skånes tidningar.

Därefter fortsatte han i rask takt med tio år på Aftonbladets redaktion i Malmö under 1970-talet.

Annons

Nästa utmaning för Bo Hagström blev när han och frun Maria flyttade söderut. Till Spanien.

- Vi sålde allt vi hade här hemma i Sverige och åkte till Spanien, där jag drev en krog och sände svenska nyheter i en radiokanal på Costa del Sol.

Restaurangen låg i Málaga-provinsen, i turisttäta Fuengirola.

- När det gäller matlagning är jag helt självlärd. Visst har jag lärt mig massor i köket när jag drev restaurang. Bland annat hur man rensar en tolv-armad bläckfisk, berättar han.

Men efter några år nere i Andalusien begav sig paret Hagström/Stålnacke hem till Skandinavien igen. Båda fick anställning på Sveriges television, som de varit trogna sedan dess: Maria Stålnacke som journalist och han som producent för flera program med alltifrån God morgon Sverige till Sköna söndag under det glada och pastellfärgade 1980-talet. Hagström var även producent för Aspegren mitt i maten.

- Jag kom på idén att göra egna matprogram, vilket blev början till Solens mat. Tiden går snabbt och nu är jag inne på sjätte omgången av serien. Det är vädigt härligt att få åka runt tillsammans med fotografen Per Anders Rudelius. Särskilt när vi besöker alla fantastiska trattorior. Njutning är att äta läckert lammkött, kyckling som finns i inlandet. Eller all fin fisk och skaldjur som finns i köken vid kusten, säger han.

Solens mat spelas in i omgångar. Varje resa ned till Italien resulterar i ett program.

- Det händer aldrig att vi göra flera avsnitt under samma resa. När vi är där nere är det ofta väldigt intensivt. Det tar minst fyra-fem dagar att göra ett program och kräver enorm research.

Det kommande avsnittet av Solen, som sänds nästa vecka, bjuds tv-tittarna på ett besök i Pimonte, där tre unga systrar, som tidigare var hemmafruar, men som startat en pastabutik.

Hemligheten med pastan är att de gör pasta på mormors gamla recept.

Annons

Hemma i villan i Hököpinge ligger köket intill arbetsrummet. Är det inte matlagning på gång så skriver han på en ny bok.

Oftast arbetar han med flera böcker samtidigt. Aktuell är han med volymen Solens smak, utgiven på Damm förlag, där läsaren följer den hängivne Hagström i fotspåren när han kastar sig mellan delikatesserna pancetta, pecorino, salsiccia och acciughe.

Just nu författar han en bok om desserter. Skrivbordet i arbetsrummet är belamrat med manuskript, små lappar, recept och tidningsurklipp. Frestande efterrätter i receptböcker ligger uppslagna på flygeln i vardagsrummet.

Bo Hagström blir aldrig mätt på utforska matens möjligheter.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons