Trelleborg

Hittade död mus på hemkunskapen

Anderslöv Artikeln publicerades
Musfällan och musen som elevn hittade i ett skåp i hemkunskapssalen.
Foto: privat
Musfällan och musen som elevn hittade i ett skåp i hemkunskapssalen.

Under hemkunskapslektionen hittade en elev på Väståkraskolan i Anderslöv en död mus i ett skåp. Enligt rektorn har skolan haft problem med möss sedan tidigare.

– Hon tyckte det var jätteäckligt, säger elevens mamma.

Det var på måndagens hemkunskapslektion på Väståkraskolan som händelsen utspelade sig. En elev i årskurs nio skulle öppna ett skåp där bland annat diskbaljor förvaras. Till hennes förvåning hittade hon också en död mus i skåpet tillsammans med musbajs och -kiss.

– Hon tyckte det var jätteäckligt och sa att hon aldrig mer vill vara i det klassrummet, berättar hennes mamma, som TA har talat med.

Mamman, som vill vara anonym, säger att dottern då har påtalat det här för läraren som inte gjorde någonting åt det.

– Han svarade bara: ”Ja, jag hörde att ni sa det”, som om han ville dölja det, säger mamman.

Vad tänker du om händelsen?

– Jag tycker det är döäckligt och att det bör uppmärksammas.

Caroline Andersson är rektor på Väståkraskolan i Anderslöv. Hon kände inte till den aktuella händelsen men medger att skolan haft problem med möss tidigare.

– Det är inte första gången det här händer. Men vi har en plan som läraren går efter. I såna här fall meddelar läraren vaktmästaren som i sin tur gör en anmälan till serviceförvaltningen som sedan skadebekämpar, säger Caroline Andersson.

Har just den här händelsen anmälts?

– Där har jag fortfarande inte fått något svar. Jag vill se om det gått iväg en anmälan och den biten har jag fortfarande kvar att kolla upp.

– Vi är på landet och när det är kallt ute söker sig mössen in. Vi har haft problem tidigare och de är väldigt små och tar sig in genom millimetersmå hål. Vi får titta under vasken och se om vi kan täta den ännu mer, säger Andersson.

Lilian Fagerhus är livsmedelsinspektör på Trelleborgs kommun. Enligt henne är det viktigt att skolor har rutiner att följa vid den här typen av händelser.

– De är inte skyldiga att rapportera in händelsen, däremot att sanera och städa ordentligt. Att möss tar sig in kan hända, det är nästan omöjligt att förhindra, men efteråt ska det göras en översyn hur musen kom in och om det är något som kan förebyggas i framtiden. Det ska finnas en rutin för det.

Hur allvarligt är det här?

– Det är allvarligt. Det ska saneras efter att du hittat mus, annars är det inte acceptabelt. Mus kan vara smittobärare och man vet inte exakt vad de bär med sig.