Trelleborg

Historia möter planer på rättspsyk

Trelleborg Artikeln publicerades

Från åderlåtning till ett nytt rättspsykiatriskt centrum i Mellanköpinge. I helgen är det vernissage för två nya utställningar på Trelleborgs museum.

Egentligen är det två utställningar på samma tema. I sann museitradition innehåller den ena, Psykets historia, en tillbakablick på psykiatrins historia. Den andra, Låt det läka, är en presentation av planerna på att bygga Skånes nya rättspsyk i Trelleborg.

– Vi har ju fått ett uppdrag att rikta oss till allmänheten så vi är jätteglada att museet vill ta emot oss, säger Region Skånes Anita Skoglund.

Förutom lokala och regionala röster om planerna presenteras också verksamheten. Bland annat kan besökarna ta del av hur en typisk dag i en patients liv ser ut och så visas produkter som tillverkats av patienter upp.

– Vi har gett tre arkitekter i uppdrag att rita förslag på hur byggnaden i Mellanköpinge ska se ut. Om de blir klara i tid ska vi visa upp dem här också, säger Anita Skoglund.

Hon berättar att det även kommer att finnas en frågelåda där trelleborgare kan lämna frågor om rättspsyk.

Psykets historia är framtagen av Stiftelsen Gyllenkroken i Göteborg. Genom att hålla nere antalet handledare och istället låta psykiatripatienter ta plats hoppas man kunna jobba mot fördomar och öka förståelsen för psykisk ohälsa.

– Och så stärker de sig själva samtidigt, säger projektledaren Annica Engström.

Utställningen berättar om allt ifrån tvångshandlingar och ilska till olika behandlingsmetoder som åderlåtning och elchocker. I alla montrar finns en kort nutida reflektion från någon som har egna erfarenheter av ämnet. Psykets historia skickas runt i landet, men det är alltså bara här i Trelleborg som den kombineras med en bild av dagens psykvård.

Psykiatritemat finns kvar på museet till och med den 15 januari. Under hösten och vintern ska allmänheten inkluderas på flera olika sätt.

– Vi kommer att bjuda in skolorna och under vecka 41, som är Skåneveckan för psykisk hälsa, kommer vi att ordna olika arrangemang här, säger Anita Skoglund.