Trelleborg

Hela världen kan bli deras arbetsfält

Trelleborg Artikeln publicerades

FMT i Trelleborg, en oljeplattform utanför Norges kust eller ett nybyggnadskomplex i Shanghai? De elever som i slutet av juni går ut från svetsutbildningen på Teknikcollege har hela världen som arbetsplats.

Utanför den lysrörsupplysta svetslokalen är det strålande sol. Inne råder en uppsluppen och avslappnad stämning. Det är några veckor kvar av terminen och eleverna som snart är klara med sin ettåriga komvuxutbildning väntar på sommarlov.

De flesta går en ljus framtid till mötes och äntrar en gynnsam arbetsmarknad med en högklassig internationell utbildning i bagaget.

För en månad sedan kom glädjebeskedet. Svetsutbildningen på Teknikcollege har som andra gymnasieskola i Skåne blivit godkänd av det internationella svetsinstitutet IIW. Det betyder att utbildningen numera är internationellt certifierad.

– Eleverna har nuett sökområde i hela världen. Samma utbildning som vi har här har man i exempelvis Kina, Ryssland och Tyskland, säger läraren Magnus Österberg och berättar att bland annat Norge är mycket intresserad av svensk arbetskraft.

– I Norge är de som tokiga efter svenska ungdomar som gått IIW-utbildningen. Många åker dit och jobbar inom off-shoreindustrin.

Teknikcollege har kämpat för att få certifieringen i nästan två års tid. Under den tiden har man arbetat för att uppfylla de internationella kraven som i Sverige kanaliseras genom Svetskommissionen. Det ställs särskilda krav på lokaler, maskiner och undervisning. Eleverna blandar praktiska övningar med mycket teori i bland annat materiallära och värmebehandling.

En av eleverna som lyckats brapå utbildningen är Christian Stenström. Han har uppnått den högsta nivån och kan nu kalla sig internationell rörsvetsare. Trots den fina utbildningen har han fötterna på jorden vad gäller karriären.

– Min förhoppning är att bara få jobb, helst inom rörsvetsning, säger Christian Stenström.

Utlandsjobb ser han intesom det första alternativet.

– Jag kollar marknaden i Sverige först. Om jag inte hittar något så sticker jag nog. På samma sätt tänker Lars Nilsson och Robin Fridh, 39 och 25 år gamla. Att arbeta utomlands ligger inte riktigt rätt i tiden, menar de.

– Norge hade kanske lockat, men att jobba tre veckor och vara ledig en funkar inte riktigt, säger Robin Fridh.

Båda tror att det kommer att lösa sig med jobb. Lars Nilsson har gjort praktik på ett företag i Svedala och utsikterna att jobba vidare där ser lovande ut.

Lars och Robin är nöjda med utbildningen på Teknikcollege som de tycker är en bra förberedelse inför arbetslivet.

– Vi har lärt oss mycket. I början var det mycket teori och det var lite tufft, men det har gått bra. Det känns som att vi fått en bra grund att stå på. Det var lite nervöst på praktiken, men det var bara att sätta igång och svetsa, säger Lars Nilsson.

Trots de fina förutsättningarnaför att få jobb är söktrycket till svetsutbildningen inte särskilt högt. Till hösten har nio elever sökt till de tio platserna på gymnasieprogrammet.

– Tyvärr så sitter den gamla bilden av industrijobb kvar. Många tror fortfarande att det är ett skitigt jobb, säger rektorn Bengt-Göran Persson.

Magnus Östergren fyller i.

– Ungdomarna skulle bara veta vilken möjlighet de får här. 100 procent får jobb om de vill.