Trelleborg

Hela Dux flyttar till Sösdala

Trelleborg Artikeln publicerades

Nu flyttar före detta Dux hela produktionen av möbler från Trelleborg till Sösdala. Personalen kan erbjudas att flytta med.

Flytten är planerad till årsskiftet och när den är genomförd finns inget kvar av Dux i Trelleborg.

– Tyvärr. Vi har letat efter lokal i Trelleborg, men inte hittat någon, säger Charlotte Ljung från Bättre Bohag 1926 AB, som bolaget numera heter. Därför flyttar vi till våra ursprungliga lokaler i Sösdala, som passar vår produktion.

I Trelleborg finns i dagsläget ett tiotal kollektivanställda och omkring 15 tjänstemän.

– Vi har precis startat förhandlingarna med facket, men vi planerar att i stort sett ha kvar samma produktion i Sösdala som vi haft i Trelleborg.

De flesta anställda torde ha en chans att få arbete i Sösdala om de väljer att flytta med eller börja pendla.

– Vi hoppas att så många som möjligt ska vilja följa med, säger Charlotte Ljung.

I Sösdala planerar man att öppna en så kallad Boutique factory som ska tillverka möbler i mindre skala.

– Det ska även bli en plats för internutbildning av våra anställda, säger Charlotte Ljung.

I det sammanhanget finns också tanken att eventuellt öppna ett Duxiana-hotell i Sösdala där till exempel de anställda från andra länder kan bo medan de utbildar sig.

– Vi fick information om detta på måndagen, berättar Johnny Cickovksi, fackordförande för de kollektivanställda på före detta Dux. Det är stor oro bland personalen.

En lindring är att de anställda troligen erbjuds att flytta med till Sösdala.

– Alla som vill kan nog få arbete i tillverkningen i Sösdala, säger Johnny Cickovski. Men det innebär tre timmars pendling.

Johnny Cickovski är också nöjd med att tillverkningen av möbler inte flyttas till Portugal, som sängtillverkningen gjort.

– Det är bra att tillverkningen finns kvar i Sverige, säger han.

I början av 2009 flyttade Dux tillverkningen av sängar från Sösdala till Trelleborg, men nu går alltså flytten åt andra hållet.

Vid årsskiftet är det sannolikt slut för en lång tradition i Trelleborg. Dux har funnits i Trelleborg sedan början av 1960-talet.