Trelleborg

”Har de inga rutiner alls på kommunen?”

Trelleborg Artikeln publicerades

När de skulle vigas var inte vigselförättaren underrättad, sedan fick paret ringa kommunen flera gånger innan papper skickades till Skatteverket.

– De har lite sabbat vår bröllopsdag som bara kom att handla om stress för oss. När jag tänker tillbaka på den dagen så minns jag ju mest allt klydd, säger Ann-Kristin Karlsson, tidigare Mårtensson.

Hon läste i Trelleborgs Allehanda i förra veckan om Tove Alm och Daniel Björnkvist som av en slump fick reda på att deras borgerliga vigsel inte blivit registrerat - och kände igen sig.

Ann-Kristin Karlsson hade bokat in vigsel den 21 juli klockan 15 och ville att kommunalråd Ulf Bingsgård (M) skulle viga henne och hennes sambo Martin Karlsson. Hon var höggravid och ville ha allt klart med namnbyte innan förlossningen.

– Min barnmorska hade sagt till mig att man måste ha en giltig legitimation med sig till förlossningen. Annars blir det besvär med papper och sånt, säger Ann-Kristin Karlsson.

Men när klockan var tio över tre den 21 juli hade något kommunalråd inte dykt upp. Ann-Kristin Karlsson lyckades få tag på Ulf Bingsgård på telefon – som inte kände till att han skulle viga paret.

– Det är inte klokt att det kan bli så. Vi hade ju bokat bord och allt. Ulf Bingsgård körde till Rådhuset direkt och vigde oss. Men det fanns inga papper. Han sa att om han bara fick våra uppgifter skulle detta ordna sig.

På måndag ville Ann-Kristin Karlsson ändå kolla att allt var som det skulle. Hon ringde kommunen och fick reda på att inga papper hade blivit inskickade. Under tre veckor ringde hon sedan till skatteverket och kommunen ett flertal gånger innan allt blev ordnat och vigseln till slut registrerad. En vecka senare föddes hennes son.

– Inte en enda gång ringde de mig. Det var hela tiden jag som fick ligga på och fråga hur det gick. Nu undrar man: har de inga rutiner alls på kommunen?

Ulf Bingsgård menar att något missförstånd har skett. Enligt vad personalen på informationsavdelningen, som har hand om handlingarna kring borgerlig vigsel, berättat lämnades papper om hindersprövning aldrig in i förväg. Då avbokades vigseln. Men paret informerades aldrig om avbokningen.

Nu har två par i sommar fått problem att få sina vigslar registrerade. Hur kan det komma sig?

– Jag håller på att undersöka om detta är olycksfall i arbetet eller om det finns brister i rutinerna. Överlag tycker jag att vi har bra service kring borgerliga vigslar. Det är inte i många kommuner man kan gå in och boka sin vigsel direkt i kommunhuset som här.