Trelleborg

Han tog guld i tävling för civilingenjörer

Trelleborg Artikeln publicerades

I tisdags vann Jesper Tempel från Trelleborg tillsammans med tre studiekamrater Europas största tävling för ingenjörer. En av uppgifterna var att komma på hur man skulle kunna utvidga Kuwaits största flygplats.

Jesper Tempel har precis gått ut första året på civilingenjörsutbildningen inom industriell ekonomi på Lunds tekniska högskola. Tillsammans med kurskamraterna Karolina Lindén, Mattias Karlsson och Daniel Alavei bildade han ett lag för att vara med i tävlingen som heter European Best Engineering Case Competition.

– Det började med en lokal tävling med tio utvalda lag i Lund. Sedan gick vi vidare till en nordisk final och så småningom till den stora finalen i Zagreb.

Tävlingen går ut på att blivande civilingenjörer från hela Europa ska lösa tre olika fall på bästa möjliga sätt. Ett av fallen som laget skulle lösa handlade om att Kuwaits största flygplats skulle utvidgas. I nuläget kan flygplatsen ta emot sju miljoner passagerare per år. Men lagets lösning skulle de kunna ta emot 25 miljoner.

– Det var mycket man skulle ta hänsyn till. Som att temperaturerna i Kuwait kan vara ganska extrema.

Laget hade ungefär två dagar på sig att komma på hur de skulle kunna expandera flygplatsen. Alla lag fick göra samma fall och många olika länder var representerade. Ryssland, Ukraina och Polen var några av dem.

Jesper Tempel har fyra år av utbildningen kvar och ser ljust på framtiden.

– Jag ska plugga färdigt och ha roligt. Kanske blir det ett år utomlands.

Efter studierna är det finansbranschen som lockar mest.

– Det verkar vara en stimulerande bransch där människor trivs med sitt jobb och inte bara går dit för att få lön.