Trelleborg

Han säljer palmer på festivalen

Trelleborg Artikeln publicerades

John Rogers från Trelleborg driver upp Trelleborgspalmer som han ska sälja under Palmfestivalen

– Trelleborg är ju känt för sina palmer och eftersom vi älskar växterna i länderna kring Medelhavet så tänkte vi ”varför inte göra lika fint här”? Därför började vi odla palmer här.

Vad är det för palmer som du ska sälja?
– Det är inga jättestora. De som vuxit mest är upp till en halvmeter höga och det är tre olika sorter: solfjäderpalm, dadelpalm och väderkvarnspalm. Sedan har jag ett antal små bebispalmer. De är inte mer än en decimeter höga. I Medelhavsländerna kan de bli 15 meter höga men det tar lång tid.

Hur ska de skötas?
– Placera den soligt, gärna utomhus sommartid. Vattna normalt men låt den gärna torka ut mellan vattningarna. Sätt dem i väldränerad gjord och ge dem näring. Under vinterhalvåret placerar du palmen i ett soligt fönster eller i ett frostfritt uterum. Då ska de bara vattnas sparsamt.

När började du odla palmerna?
– De första sådde jag i fjor våras. De har vuxit från fröer så de är helt och hållet uppväxta här i Trelleborg.

Hur många palmer ska du sälja?
– Jag har ungefär 300 solfjäderspalmer som är lite större och sedan har jag 400 palmer till som är lite mindre. Totalt har jag omkring 1 000 palmer. Tanken är att det ska räcka till alla som vill ha en Trelleborgspalm

Kommer du att fortsätta odla palmer och sälja?
– Ja, absolut om det går bra. Man kan inte ha en roligare hobby. Det är en rolig grej, det är så jag ser det. Det är inte något som man tjänar en massa pengar på.