Trelleborg

Han löste gåtan om Anderslövsbornas gröna hår

Trelleborg Artikeln publicerades

Johan Pettersson, miljöingenjör i Trelleborgs kommun, får ett av årets så kallade IgNobel-pris.

Det skämtsamma priset, som ska få folk att först skratta och sedan tänka efter, är anrika Harvard-universitetets sätt att uppmärksamma forskning som annars kanske försvunnit i glömska. Johan Pettersson får det för sin upptäckt att det var koppar i varmvattnet som gav invånarna i byn Anderslöv grönt hår för en tid sedan.

– Mina barn säger att det bara är pappa som kan få ett sådant här pris. De tycker väl att jag är lite nördig, säger Pettersson till SVT:s Rapport.

Bland övriga pristagare i år finns forskare som upptäckt att Eiffeltornet ser mindre ut om man lutar sig åt vänster och att det går att få fram mätresultat som felaktigt tyder på aktivitet även i döda laxars hjärnor. Två andra forskare har undersökt varför det är så lätt att spilla när man går omkring med en kopp kaffe, rapporterar Reuters.

Mannen bakom IgNobelpriset, Marc Abrahams, sade vid tillkännagivandet av pristagarna i natt att en av hans personliga favoriter var en maskin som två japaner konstruerat. Det är en utrustning som kan få tyst på även de mest inbitna pratkvarnar genom att spela in deras prat och sedan återge det med en liten fördröjning som skapar sådan förvirring att de tystnar.

– Användbart i många situationer, tyckte Abrahams.

Se klippet från prisutdelningen här.