Trelleborg

Han lever efter mottot "att odla är att älska"

Trelleborg Artikeln publicerades

Här ryms allt från små, små djungelgurkor till enorma jättepumpor.

Det är svårt att missa Bo Perssons kolonilott när man går förbi koloniområdet längst bort i Trelleborgs västra delar, bortom industriområdet Sjövik. Stora ricinplantor omger lotten och en handskriven skylt bjuder besökare att stiga in och se sig omkring.

– Det kommer väl förbi en och annan, och då visar jag dem runt här, berättar Bo.

Han har haft lotten i åtta år.

– När jag först kom hit var den helt täckt av högt gräs, berättar han.

Det är svårt att föreställa sig. Nu dignar kolonilotten av grönsaker, frukter, sädesslag och blommor av alla de sorter, den ena ovanligare än den andra.

– Jag vill visa att man kan odla annat än de vanliga rädisorna och morötterna, bara man inte är rädd för att misslyckas, säger Bo.

Han guidar vant runt på odlingslotten och berättar om de olika grödorna.

– Här har jag echinacea, den kan man göra förkylningsmedicin av. Och här är physalis. Och här är sötpotatis, batatas, den satte jag i november.

Bo Persson har ett ordspråk han lever efter: "att odla är att älska". Och att han älskar sina odlingar märks inte minst på den frodiga växtligheten. Överallt växer det så det knakar. Tre olika sorters jordärtskocka sträcker sig högt över våra huvuden och kalebasser över en meter långa hänger lite här och var.

– Folk brukar fråga vad jag ska med dem till men då frågar jag vad man ska med blommor till, det är samma sak, säger han.

Hemligheten bakom frodigheten stavas kompost. Bo tar till vara på allt avfall och lägger i sin stora kompost som sakta omvandlar de döda växterna till näring för de levande.

– Inget spill när det gäller näringsämnen, deklarerar Bo när han visar hur komposten fungerar.

Det blir en riklig skörd från kolonilotten, men Bo och hans dotter Helene hinner inte äta upp allt själva. En del säljer de och en del får grannarna.

– Sen ska jag ha med en hel del till skördefesten i helgen, säger Bo.

Hans gigantiska pumpor ska delta i pumpatävlingen på skördefesten. Den ena är nästan tre meter i omkrets.

– Jag vann tävlingen en gång för några år sen, men i år vet jag inte. Vi får se, säger han.

Han tycker tillväxten på pumporna varit lite dålig den sista tiden.

– Regnet har gjort marken för tät, det gillar inte pumporna, säger han.

Inne i växthuset hittar man de riktigt exotiska frukterna. Här har Bo bland annat ett gäng fikonkaktusar som han tror ska gå att övervintra. Han har också lyckats odla drakfrukt och pitahaya.

Djur finns det också gott om hos Bo och Helene. Två hundar och ett antal fåglar turas om att skälla och kvittra till besökare. Bo har också försökt få en annan art att flytta in: humlor.

– De är bäst när det gäller pollinering. Men i år lyckades jag inte locka dem till holkarna. Däremot flyttade de in i förrådet. De tyckte väl synd om mig, skrattar Bo.

Emma OlevikTrelleborg