Trelleborg

Hamnens dag lockade folk

Trelleborg Artikeln publicerades

Många trelleborgare tog sig till hamnen på lördagen för att käka sill och titta på olika uppvisningar kopplade till vattnet.

Plötsligt var det fritt fram att ta sig ut till hamnområdet, som normalt är ett säkrat område bakom grindar och stängsel. Anledningen till öppenheten var att det var den tredje upplagan av Hamnens dag. Och trelleborgarna verkade trivas med de öppna grindarna.

I hamnbassängen visade Sjöräddningen upp hur de räddar människor som hamnat i vattnet. Flera båtar och en jetski cirklade runt i det turkosgröna vattnet samtidigt som en speaker förklarade för besökarna vad som hände.

I hamnen doftade det stekt sill. Och för den som inte gillade det fanns korv som alternativ. De båda matköerna växte snabbt.

– Vi ska steka 50 kilo sill som kommer från Kåseberga, säger Mikael Jakobsson från PwC revisionsbyrå.

En bit därifrån stod tulltjänstemännen, som för en gång skull verkar ointresserade av att titta igenom folks väskor och bagage. Istället koncentrerade de sig på att blåsa upp ballonger med Tullverkets vapensköld och dela ut till förbipasserande barn.

I en ambulans visade Jan-Anders Nilsson upp utrustning som behövs för sjukvårdsinsatser till sjöss. Det är en så kallad Sits-enhet.

– Det här är en akutambulans, men vi har lite extrautrustning som överlevnadsdräkt, flytvästar, ficklampa och kniv. I Skåne har vi Sits-enheter i Trelleborg, Simrishamn och i Höganäs. Folk som befinner sig på svenskt territorialvatten och blir sjuka eller skadar sig har samma rätt till sjukvård som de som befinner sig på land, säger han.

Polisen fanns också representerad i hamnen. Inte för att upprätthålla ordningen, utan för att visa upp utrustning och fordon. Många barn stod i kö för att få provsitta polismotorcykeln. En av dessa var Roxenna Nenkov, som var på där tillsammans med mamma.

– Det är fint väder, vi är lediga och nu ska vi försöka hinna med en båttur, säger Veselinka Nenkov.

Och just båtturen med Paddan blev en succé. Många ville ta en tur ut till vågbrytarna i solskenet.

– Det här är jättetrevligt. Vi var ute med båten och fick höra om hur många och hur höga vågbrytarna ska bli, säger Hanna Wiberg som var där med sonen Alvin.