Annons

Gymnasieelever skolkar mindre

Rekordmånga elever blir av med sitt studiemedel till följd av skolk, men i Trelleborg går man emot trenden.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2012
Foto: Julia Lindemalm

– Det är glädjande! säger Mats Sandberg, utbildningssamordnare.

Sedan den nya skollagen infördes i juli 2011 har uppföljningen av skolkande elever förändrats, något Mats Sandberg tror kan ha påverkar att färre elever skolkar.

Annons

– Vi har blivit tuffare. I och med den nya skollagen tog vi fram en handlingsplan där mentorn tar kontakt med eleverna direkt de har varit frånvarande, säger Mats Sandberg.

Syftet är att vara tydlig med vad konsekvenserna blir av skolk och därmed öka närvaron.

– För oss är inte studiemedlet det viktiga utan det finns en tydlig koppling mellan närvaro och resultat, säger Sandberg.

I hela landet kan man se en tydlig tendens av att det är flest killar som blir av med sitt studiemedel. I Skåne blev 7,2 procent av killarna av med sitt studiemedel under 2011-2012 medan motsvarande siffra för tjejerna var 4,6 procent.

– Jag kan bara spekulera varför det ser ut så, men många lärare pratar om att killarna sitter och surfar på internet hela nätterna. Då är det inte så konstigt att de är trötta på morgonen och skippar skolan, säger Mats Sandberg.

Av 1 255 elever på Söderslättsgymnasiet som har studiemedel var det 82 stycken som blev av med sitt studiemedel under det gångna året.

Sanna Wahanta
Lisa Kron
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons