Annons

Grundaren: ”Verken går inte att lita på”

Verken kan vara felaktigt ihopsvetsade. Det varnar grundaren till det företag som tillverkade det havererade vindkraftverket.
– De verk som inte har konverterats eller gjorts om, de är inte att lita på, säger Sven-Åke Hannevind.
Trelleborg • Publicerad 15 mars 2013
Foto: 

I helgen havererade familjen Larssons vindkraftverk i Tullstorp. Vindkraftverket var 24 meter högt och av märket Hannevind. Ett verk som gjordes i Kristianstad. Det är inte heller första gången verk av det märket havererar.

Hannevinds vindkraftverk har en brokig historia.

Annons

Ursprungligen, från 2000, konstruerades och tillverkades de av Sven-Åke Hannevind i Kristianstad, som även satsade på mindre kraftverk, så kallade gårdsverk. Försäljningen blåste igång. Men det blev också problem. Köpare klagade över bristande kvalitet, och Elsäkerhetsverket gjorde en inspektion av ett verk och fann att det var livsfarligt. CE-märkning saknades, delar kunde vara strömförande och de belades med försäljningsförbud.

Verken som gått ut konverterades, men under 2007 begärde grundaren företaget i konkurs. Han överklagade dock detta senare, och konkursen hävdes. Samtidigt gick Charles Holmberg från Kristianstads Svets & Montage AB in som delägare med 51 procent av aktierna. Verken skulle nu göras av Svets & Montage.

Men under hösten 2011 gick Hannevind i konkurs igen. Enligt uppgift var det en irländsk affär som knäckte bolaget, då kunderna inte betalade för det de fått.

Men den som söker mer om Hannevind AB på nätet möter en långt ifrån positiv bild av vindkraftverken och dess konstruktion, garantier och service. Användarna är överlag missnöjda och flera olyckor har också rapporterats.

Sven-Åke Hannevind skyller detta på företaget som senare tillverkade vindkraftverken:

– När vi startade upp igen efter konkursen som hävdes, så ville jag inte vara med längre. De ville inte lyssna på mig, gjorde helt andra konstruktioner och svetsarna var bristfälliga.

– Jag sa från början att det där kommer aldrig att hålla. Under ett par år fick de också åka ut och bygga om flera verk. Sedan följde det nya problem hela tiden, säger han.

Han konstaterar också att statliga haveriutredningar i såväl Island som Skottland har dömt ut verken. Där finns det verk som har fallit ner.

– Det var också ett i Kivik som gick sönder. Troligen är det samma sak som i Trelleborg, att svetsarna till en av vingarna har gått sönder. De verk som inte har konverterats eller gjorts om, de är inte att lita på.

Charles Holmberg från Kristianstads Svets & Montage AB konstaterar att det är för tidigt att uttala sig om exakt vad som gått fel i verket i Trelleborg:

Annons

– Men maskinen sitter kvar på ställningen vi har gjort. Det vi vet är att verket inte slutade snurra, och det verkar mer som om det är fel på styrsystemet, att det inte har bromsat. Det är ett konstruktionsfel, som går tillbaka till konstruktören, och har inte med svetsning att göra.

De som har köpt vindkraftverk av det märket, har numer ingenstans att vända sig.

– Vi håller inte på med vindkraft. Svets & Montage har aldrig tillverkat vindkraftverken, vi har bara varit delaktiga i delar av maskinerna som vi plockat fram bitar till. Och det är inte vi som bestämt hur maskinen ska fungera, säger Charles Holmberg.

Martin Falkenby
Clifford Johansen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons