Trelleborg

Gripen kan kopplas till kioskbrand

Trelleborg Artikeln publicerades

Den 62-årige man som greps när han var på väg att bränna ned Hamncaféet i Ystad kan ha kopplingar till branden i en glasskiosk i Beddingestrand. Det meddelande polisen på måndagens presskonferens.

Mikael Björk är spaningsledare i polisområde södra Skåne. Han säger att vittnesuppgifter kan knyta den gripne 62-åringen till Beddingestrand den 13 juli. Samma datum eldhärjades en glasskiosk.

– Men jag vill betona att han inte kan kopplas till själva brottsplatsen.

Polisen ska nu utreda om det finns något samband med de andra bränderna som drabbat Ystad med omnejd de senaste veckorna.

– Vi tror oss kunna koppla honom till Nybrostrand kvällen före den branden. Men bevisläget är såklart bäst på Hamncaféet, säger Mikael Björk.

Det var i söndags morse vid 03.55 som mannen greps utanför Hamncaféet i Ystad. Han hade då tänt eld på dörrkarmen till varuintaget. Bara ett tiotal meter därifrån satt en polisman, utrustad med bildförstärkare, som trots mörkret kunde se vad som pågick och snabbt ingripa.

Enligt polisen var risken stor att branden skulle sprida sig även till restaurangen och uteserveringen.

– Polisen släckte branden och mannen greps ett par hundra meter bort, säger Mikael Björk.

Mannen har även varit misstänkt för en tidigare mordbrand i en sommarstuga i Beddingestrand, men kunde inte knytas till brottet. Han dömdes dock till sju månaders fängelse i november 2010 för hemfridsbrott, grov stöld och vapenbrott.

Brotten begicks två månader tidigare. Mannen tog sig då in i en övergiven villa i Beddingestrand. Han låg också bakom ett inbrott i Smygehamn där han stal en laptop, kontanter och en portfölj från en villa.

Mannen är tysk medborgare. Enligt Mikael Björk hade han sin boplats i Revhusen där han tältade.

– Han säger att han varit i Sverige de senaste tre-fyra veckorna säger Mikael Björk.

62-åringen är anhållen misstänkt för mordbrand. Han nekar till brott.