Trelleborg

"Grannaste språget" blev en bestseller

Trelleborg Artikeln publicerades

Nyutkomna Varrdens grannaste språg är en försäljningssuccé. Andra upplagan är snart slutsåld. "Intresset för verket är jäkligt stort ", säger bokhandlaren Bengt-Inge Persson.

I slutet av november gav Trelleborgs kommun ut det inbundna verket Varrdens grannaste språg, eller som titeln lyder på ren svenska: Världens finaste språk. Först trycktes verket i 5 000 exemplar, varav 3 500 stycken delades ut som julklapp till de kommunanställda. En andra upplaga producerades kort därefter och nu har boken sammanlagt sålt i nästan 7 400 exemplar.

– Jag hade aldrig vågat hoppas på att det skulle gå så bra för boken. Det finns inte många exemplar av andra upplagan, säger Ingrid Wall, informationschef på Trelleborgs kommun, som har sammanställt de drygt 3 000 trelleborgska uttrycken i den egensinniga parlören tillsammans med kollegan Susanne Nilsson. Ordboken bjuder på alla möjliga ord som användes på fiskelägena förr och som överlevt och som har hängt med in i våra dagar. Alltifrån förklaringen att "lumma ivej" betyder gå sin väg till att vringla är detsamma som att vricka benet.

Men det är inte bara bosatta i Trelleborg som köpt boken. Beställningar har rasslat in från USA, Åland och till och med från kunder i norra delar av Norrland.

Bokhandare runt om i länet har inte nöjt sig med att lägga in order på enstaka böcker, utan har beställt åtskilliga exemplar.

Bokhandlaren Bengt-Inge Persson, som arbetar på Söderslätts bok och papper, konstaterar att dialektboken är en bestseller.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det har varit ett jäkla intresse. Bara enstaka kunder har varit inne och velat byta boken. Det hör till ovanligheterna, säger han.

I nuläget är det inte bestämt om det ska göras en tredje upplaga, men Ingrid Wall säger att det ska diskuteras om ytterligare exemplar ska tryckas upp under nästa år.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@trelleborgsallehanda.se