Trelleborg

Grannar räddade huset från elden

Fjärdingslöv Artikeln publicerades
Tack vare rådiga grannar och räddningstjänsten kunde boningshuset på Asklunda gård räddas. 3 bilder
Foto:Mårten Svemark
Tack vare rådiga grannar och räddningstjänsten kunde boningshuset på Asklunda gård räddas.

Det var sannolikt grannarnas rådiga ingripande och räddningstjänstens insats som räddade boningshuset från att också bli lågornas rov vid branden i Fjärdingslöv på tisdagskvällen.

Grannar kom till undsättning med traktorer och hjullastare, hjälpte till att välta brinnande väggar bort från boningshuset och plogade brandgator på intilliggande åkrar.

Det räddade förmodligen boningshuset, och för det är ägarna till Asklunda gård i Fjärdingslöv evinnerligt tacksamma.

– Det är till väldigt stor hjälp när man ställer upp på det här sättet, säger Wictor Magnusson Broder, styrkechef på räddningstjänsten i Trelleborg, som dock inte själv var med vid insatsen i Fjärdingslöv på tisdagen.

Wictor Magnusson Broder menar att det är av stor betydelse om en brinnande vägg står upp eller ligger ner.

– Det är stor skillnad på värmepåverkan på boningshuset, säger han.

Räddningstjänsten har heller inte själv den här sortens fordon, traktorer och hjullastare, som kan utföra de här arbetena.

– I så fall får vi rekvirera dem, så det är väldigt tacksamt att folk ställer upp så här, säger Wictor Magnusson Broder.

Gården som härjades av brand under tisdagskvällen är Asklunda i Fjärdingslöv, där ägaren på senare år drivit konstgalleri och lockat många besökare. Nu är längan med anor från 1700-talet reducerad till aska och ruiner.

Ägarna har det senaste året befunnit sig utomlands, och hyrt ut gården i Fjärdingslöv. Men de råkar vara hemma på en kort semester, och informerades av en granne att gården brann.

Paret vill inte uttala sig för pressen, men hälsar att de gärna vill rikta ett tack till räddningskåren för dess insatser.

Till de förlorade tingen hör ett par bilar, en antik släde, en del gamla möbler samt fotoutrustning. Paret har lagt flera års arbete på att renovera gården, och hade bland annat planer på att starta ett bed & breakfast.

Avsikten är nu att med försäkringspengar försöka återskapa så mycket som möjligt av de tre byggnader som förstördes.

Enligt polisanmälan ska det ha funnits cirka 150 stycken olika sorters fåglar, bland annat papegojor och kakaduor, i ett av husen som brann ner. Det ska också ha funnits chinchillor i byggnaden.

Enligt polisen är det i nuläget oklart om djuren förolyckats, eller om några lyckats fly.