Trelleborg

Granaten sprängd på Kabusa skjutfält

Trelleborg Artikeln publicerades

Granaten transporterades under eftermiddagen till Kabusa skjutfält och sprängdes där vid 17-tiden. Enligt reporter på plats ska sprängningen av granaten ha varit odramatisk.

Granaten lyftes från trädgården i Bingsmarken och placerades i en behållare i ett militärfordon. Transporten bedömdes dock vara så pass säker att det inte fanns någon risk för övriga trafikanter på vägarna, men fordonet eskorterades av en polisbil. Under arbetet med lyftet av granaten var riksväg 9 tillfälligt avstängd, mellan Skateholm och Hörte.

Kabusa skjutfält var med anledning av sprängningen avstängt och man hissade med röd flagg, vilket innebar att inga obehöriga fick ta sig in på området.

Polisen var på plats i Bingsmarken från klockan 07.00 på tisdagsmorgonen samt under hela insatsen. Evakueringen rörde en radie inom 900 meter och genomfördes fram till klockan 12. Därefter gjordes en sista genomsökning av området, innan man satte igång insatsen klockan 13. Redan på morgonen anlände djurtransport med polishästar och vid 13-tiden var även en polishelikopter på väg till platsen. Vid halv tre-tiden var avspärrningarna i Bingsmarken borttagna och boende och campinggäster kunde återvända. Evakueringen drabbade uppemot 500 personer.

Det var i söndags som granaten upptäcktes när en fastighetsägare på Sjövägen klippte gräsmattan. Mannen observerade då att någonting stack upp ur jorden. Vid närmare kontroll såg mannen att det var någon form av granat och han kontaktade omedelbart polisen. Polisens bombskyddsgrupp kontrollerade under måndagen granaten och tog kontakt med Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscenter i Eksjö (Swedec) för samverkan. Granaten bedöms vara skarp och man har också kunnat konstatera att tändröret sitter kvar. Granaten, som är 15 cm i diameter, 60 cm lång och väger cirka 50 kilo, var på tisdagsmorgonen helt frilagd och ska senare under dagen forslas bort med stor försiktighet.

- Granaten är svåridentifierad och kan vara allt från 1900-talets början till mitten av 1900-talet. säger Olle Hansen, tekniker vid bombskyddsgruppen.