Trelleborg

Godset lockade folk till rundtur

Trelleborg Artikeln publicerades

Över 70 personer ville åka med när det erbjöds guidad traktortur till annars stängda Näsbyholms säteri, fasanodlingen och sjön.

I strålande solsken bar det av från Kulturhuset. Två vagnar var kopplade bakom traktorn när folk fick möjlighet att åka på en historisk tur runt Gärdslöv.

– De flesta som sitter i vagnarna är folk från byalaget. Men det är 50 anmälda så vi får åka ytterligare två turer senare, säger Lennart Kristensson, som kör traktorn och berättar om olika historiska händelser som utspelat sig i bygden.

Första stoppet på vägen kom efter en kort stund då ekipaget stannade i en allé. Lennart Kristensson berättade om en gammal mölla som tidigare stod på en kulle intill vägen. 1930 brann möllan ner efter att ha skenat i samband med en storm och gått på varmgång.

Turen, som tog cirka en timme, gick sedan vidare i närområdet. På listan över besöksplatser fanns bland annat Näsbyholmssjön, säteriet och fasanodlingen.

– De flesta vill passa på att se ställen som annars inte är tillgängliga till exempel säteriet, säger Lennart Kristensson.

Och många såg fram emot turen och att få veta mer om byn där de bor.

– Det ska bli kul att se godset. Vi har bott här i fem år. Dessutom är det roligt att det händer lite och att vi lär känna folk här ute, säger Anders Svensson, som tidigare bodde i Trelleborg.

Efter turen väntade fika i Kulturhuset. Det var trots allt byalagets dag.