Trelleborg

Goda skördetider för Söderslätts bönder

Trelleborg Artikeln publicerades

Vinsterna kan bli goda för Söderslättsbönderna i år. Katastroftorka i USA drev upp vetepriserna. Samtidigt som svenskt solsken gav kornskörden ett ordentligt uppsving. Det säger Per Eriksson, ordförande i LRF:s kommungrupp.

På Per Erikssons 140 hektar stora gård nära Gärdslöv dominerar veteodlingarna. Ett sädesslag som under 2012 har värderats allt högre på världsmarknaden.

Orsaken är att amerikanska vetefält har skrumpnat bort under den värsta torkan som drabbat landet på nästan ett sekel. Samtidigt har efterfrågan varit hög.

– Det verkar bli bra priser för vår del. Samtidigt så är ju spekulanterna angelägna om att just spekulera. Så lantbrukarna kan inte göra något åt priserna. De blir som de blir, säger Per Eriksson.

Annars sammanfattar han sommaren som regnig i början, stabil i mitten och solig på slutet. Sammanlagt har det gett ett positivt slutresultat.

– Skördarna är normala kan man nog säga. Det var soligt och fint nu i slutet på sommaren. Så det gick lätt och smidigt att skörda kornet, säger han.

På Söderslätt odlas även stora mängder grönsaker, som lök och spenat. Och även för den branschen har årets skördar varit goda. Det säger lantbrukaren Anders Hempel.

– Skulle jag få välja ett år att etablera mig som lantbrukare hade det blivit detta. Löken har vi kunnat skörda en månad tidigare än normalt och spenaten gick även den väldigt bra, säger han.

Lantbrukarnas ekonomiska reslutat styrs inte bara av skördarnas storlek. Även EU:s jordbruksstöd spelar in i ekvationen. I år kan den starka kronan och svaga euron göra att stöden blir mindre värda.

– Det har pratas en del om det där. Men det går alltid upp och ner, säger Per Eriksson.

Nästa stora skördetapp kommer när det är dags att plocka upp sockerbetorna. Provtagningarna på sockerhalten i betorna är redan klara. Och enligt Per Eriksson ser det mycket ljust ut.

– Det var ganska långa perioder med varmt och fuktigt väder. Och det gillar sockerbetan, säger Per Eriksson.