Trelleborg

Glesare trafik när bussar och pågatåg samsas om resenärerna

Trelleborg Artikeln publicerades

Bergkvarabuss tar över regiontrafiken på Söderslätt om ett år. När Pågatågen kommer till Trelleborg minskar antalet avgångar per dag.

Arriva har förlorat kontraktet om regiontrafiken i Trelleborg. Istället tar Bergkvarabuss över.

– Vi har kört i Trelleborg en gång tidigare i mindre skala. Då handlade det om skoltrafik för länge sen, berättar Göran Mellström, vd för Bergkvarabuss.

Om ett år börjar de köra. Kontraktet sträcker sig över de första åren när pågatåg införs i Trelleborg. Då väntas en komplicerad planering.

– Första åren utökar vi antalet bussar från 65 till 67. Men 2015 måste vi istället reducera antalet med 22 bussar. Detta för att Pågatågstrafiken börjar då, säger Göran Mellström.

På Skånetrafiken håller man på och tittar på hur trafiken mellan Trelleborg, Vellinge och Malmö kommer att se ut i framtiden. Utmaningen är att få resenärer till Pågatågen som kan motivera den stora investeringen med att bygga ut spåret. Men trafiken kan aldrig bli tätare än två gånger i timmen.

– Det kommer att gå mycket godstrafik på spåret och det är ett enkelspår. En gång i halvtimmen kommer tågen att gå. Bussarna kommer att gå lika ofta. Det blir alltså att vara fyra avgångar till Malmö per timme, säger Mats Ameén, chefsstrateg på Skånetrafiken.

Under rusningstrafik då?

– Då blir det lika många avgångar ändå. Vi kan inte ha halvfulla tåg och kan därför inte ha fler bussavgångar.