Trelleborg

Gläntar på Trelleborgs dörrar

Trelleborg Artikeln publicerades

Med hjälp av Trelleborgaren Joachim Wall kan hela världen se Skåne från en annan sida. – Jag är den första fotografen i Sydsverige som är licensierad "Google Trusted Photograph".

Med specialobjektiv fotograferar Joachim Wall vad som händer bakom dörrarna du kommer till på Google street view.

– Man tar många bilder som sedan sys i hop i ett speciellt datorprogram. Syftet är att företaget ska kunna visa upp vad de har att erbjuda för sina kunder, säger Joachim Wall.

Vyerna är i panorama och du kan, precis som på gatubilderna, gå fram och tillbaka, vänster eller höger med hjälp av pilar.

– Folk kan sitta på andra sidan jorden och göra ett besök på olika platser som de tänkt besöka. Eller så de stå utanför med din dator eller telefon och ta en titt på insidan utan att öppna dörren.

Känna på sängen kan du dock inte – men väl se om det ligger en pralin på nattduksbordet eller om det finns schampo i badrummet.

– Det är otroligt fascinerande att se hur man kan zooma in bilderna och se alla detaljer.

Ja, det gäller att ha dammat ordenligt när Joachim Wall kommer på besök med sin kamera som ger 360 graders vinkel på tillvaron.

– Inga människor syns med ansiktet på bild, det är jag väldigt noga med. I stället lägger jag en maskning över.

Bilder från insidan, med info om vad som händer bakom dörrarna, är ingen världsnyhet. Enligt Joachim Wall används tekniken flitigt i såväl USA som Storbritannien.

– Men i Skandinavien är det helt nytt och jag är den första som har licens att fotografera för Google i Sydsverige.

Joachims område är Malmö med omnejd - men redan nu har han pilotkört med bilder på olika företag i Trelleborg.

– Företagen som jag har fotograferat tycker att det här är jättebra. Jag tror att den nya möjligheten att synas inifrån kommer att bli en storhit för alla turister som kommer hit för Eurovision Song Contest nästa år.

. Trelleborgsfotografen Joachim Wall är i full gång med att föreviga Hattmuseet till Google street view/ Google Business Photo. "Det enda datorbesökarna inte kan göra är att prova hattarna", säger Joachim Wall.