Trelleborg

Full fart när barnen testar

Trelleborg Artikeln publicerades

– Rumpa ner! Böj på knäna! Dra upp hälarna! Bravo! Instruktionerna kommer från Henrik de Vries från Smygehuks båt- och segelklubb, som arrangerar båtsportskola för tredje året i rad.

I två veckor arrangeras båtsportskola i hamnen. Första veckan är det tio barn i åldern 8-12 som får prova på olika vattensporter. Nästa vecka är det dags för lika många barn i åldern 13-15. Det enda som krävs för den som vill vara med är en vilja att prova på och ett simborgarmärke.

– Det är skoj att se de här små bara komma upp och inse att det inte är så svårt att åka vattenskidor eller wakeboard, säger Henrik de Vries, ordförande för båt- och segelklubben.

Barnen får testa vattenskidor, wakeboard, en vattenvariant av snowboard, samt att åka i ring under två timmar på morgnarna. Därefter är det lunch. På eftermiddagarna är det sedan seglarskola, med både praktik och teori.

Tio-tolv knop låter inte mycket. Det motsvarar 18-20 kilometer i timmen, men till havs går det undan. Det dröjer inte länge förrän den ene efter den andre glider fram med ett leende över vattenytan i vågskvalpet efter de fyra båtarna som används.

Gemensamt för många av barnen är att de är modiga och att de vill testa nya grejer i vattnet. Det som inte fungerar ena dagen går alldeles utmärkt dagen efter. Det är just därför en hel vecka i vattnet är toppen. Det tycker även instruktörerna.

– Det här är världens bästa sommarjobb, säger Gustaf de Vries, som arbetar som instruktör under de två veckorna.

Men det kunde varit bättre. Sommaren har ännu inte bjudit på några tropiska badtemperaturer. Och helt självklart är det inte att frivilligt hoppa ner i det drygt 14-gradiga vattnet.

– Det är jättekallt!, säger Klara Espert Kestola, samtidigt som underläppen skakar.

Trots detta dröjer det inte länge förrän hon åker wakeboard i full fart. Nioårige Felix Kaufmann på båten intill har varit med förr och den kyliga badtemperaturen tycks inte bekomma honom nämnvärt.

– Jag gillar att åka wakeboard. Det är lättare att svänga och jag gillar att surfa. Min pappa är surfare, säger han.